Lazerler, Amazon’da Gizlenmiş Antik Kentsel Yayılmayı Ortaya Koyuyor

Lidar tabanlı bir 3 boyutlu animasyondan alınan bu ekran görüntüsü, eski bir Amazon kentsel ağındaki birincil site olan Cotoca'nın düzenini göstermektedir. Yükseltilmiş geçitler, platform höyüklerinden, piramitlerden ve diğer yapılardan farklı yönlerde yayılır. H. PRÜMERS/ALMAN ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ - Lazerler, Amazon'da Gizlenmiş Antik Kentsel Yayılmayı Ortaya Koyuyor

Lazerler, Amazon’da Gizlenmiş Antik Kentsel Yayılmayı Ortaya Koyuyor

Kalın ormanda Kolomb öncesi kanallar ve piramitler ağı gizleniyor.

Lidar tabanlı bir 3 boyutlu animasyondan alınan bu ekran görüntüsü, eski bir Amazon kentsel ağındaki birincil site olan Cotoca’nın düzenini göstermektedir. Yükseltilmiş geçitler, platform höyüklerinden, piramitlerden ve diğer yapılardan farklı yönlerde yayılır. H. PRÜMERS/ALMAN ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ – Lazerler, Amazon’da Gizlenmiş Antik Kentsel Yayılmayı Ortaya Koyuyor

Birbirine bağlı kamp alanları, köyler, kasabalar ve anıtsal merkezler içeren devasa bir kentsel peyzaj, 600 yıldan uzun bir süre önce Amazon yağmur ormanlarında gelişti.

25 Mayıs’ta Nature dergisinde yayınlanan bir habere göre, Casarabe kültürünün üyeleri şimdi Bolivya’da, birkaç kilometre boyunca uzanan düz, yükseltilmiş geçitler, kanallar ve rezervuarlar içeren bir kentsel sistem inşa ettiler.

Bonn’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Heiko Prümers ve meslektaşları, Kolomb öncesi zamanlardan kalma bu tür düşük yoğunluklu kentsel yayılmanın daha önce Amazon’da veya Güney Amerika’nın herhangi bir yerinde bilinmediğini söylüyor. Bilim adamları, yoğun bir şekilde insanlarla dolu büyük şehirler inşa etmek yerine, çiftçilik için bol miktarda açık alan içeren küçük ve orta ölçekli yerleşimler ağına yayılmış önemli bir Casarabe nüfusu.

Havadaki lazerler, uzun süredir karada yaşayan arkeologlardan kaçan bu düşük yoğunluklu kentsel ağdaki yapıları tanımlamak için yoğun ağaçların ve yer örtüsünün arasından baktı.

Daha önceki kazılar, Casarabe mısır çiftçilerinin, balıkçılarının ve avcılarının 4.500 kilometrekarelik bir alanda yaşadığını gösterdi. Yaklaşık bir yüzyıldır araştırmacılar, Casarabe halkının ayrıntılı çanak çömlekler yaptığını ve büyük toprak höyükler, geçitler ve göletler inşa ettiğini biliyorlardı. Ancak bu buluntular, kazılması zor olan izole orman alanlarında bulunuyordu ve höyük inşasının nedenlerini ve yaklaşık 500 ila 1400 yılları arasında var olan Casarabe toplumunun doğasını bir sır olarak bıraktı.

Prümers’in ekibi, dikkatli zemin araştırmalarından sonra bile tipik olarak gizli kalan insan faaliyetinin kalıntılarını bulmayı hedefleyerek Amazon’un yemyeşil örtüsüne yukarıdan bakmayı seçti. Bilim adamları, Amazon ormanlarında ve çayırlık alanlarda lazer darbeleri ateşlemek için özel ekipman taşıyan bir helikopter kullandılar. Bu lazer darbeleri, Dünya yüzeyinden gelen verileri yansıtır. Işık algılama ve menzil veya kısaca lidar olarak adlandırılan bu teknik, araştırmacıların artık gizlenmiş yapıların dış hatlarını haritalandırmasını sağlar.

Yeni lidar görüntülerine bakıldığında, “höyüklerin iyi planlanmış yerleşimlerin merkezinde yapay teraslar üzerinde duran platformlar ve piramitler olduğu açık” diyor Prümers.

Prümers’in ekibi, eski Casarabe bölgesinin altı parçası üzerinde lidar araştırmaları yaptı. Lidar verileri, 11’i daha önce bilinmeyen 26 site ortaya çıkardı.

İki site, Cotoca ve Landívar, diğerlerinden çok daha büyük. Her iki yerleşimde de dikdörtgen ve U biçimli platform höyükler ve yapay terasların üzerinde koni biçimli toprak piramitler bulunur. Her siteyi kavisli hendekler ve savunma duvarları sınırlar. Geçitler Cotoca ve Landívar’dan her yöne yayılır, bu birincil siteleri daha az platform tümseği olan daha küçük sitelere bağlar ve daha sonra muhtemelen küçük kamp alanları veya kasaplık avı gibi özel faaliyetler için alanlara bağlanır.

Sydney Üniversitesi’nden arkeolog Roland Fletcher, Casarabe toplumunun yerleşim ağının, dünyadaki düşük yoğunluklu kentsel yayılmanın diğer antik ve günümüzdeki örneklerine katıldığını söylüyor. Bu siteler, sadece 6.000 yıllık Mezopotamya metropolleri gibi dar sokaklarda mahallelere tıkılan insanları yöneten merkezi hükümetlerin olduğu yerlerin şehir olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Ekin yetiştirme etrafında organize edilen bazı eski kentsel yerleşimler, tropikal bölgelerde 1.000 kilometrekare veya daha fazla alana yayıldı. Bunlar, yaklaşık 700 ila 800 yıl önce Güneydoğu Asya’daki Büyük Angkor gibi yerelleri ve Orta Amerika’da en az 2.300 yıl öncesine dayanan birbirine bağlı Maya sitelerini içerir. Bugün, özellikle Güneydoğu Asya’da, büyük şehirlerin dışındaki geniş alanlar, on binlerce kilometreyi aşan endüstriyel ve tarımsal faaliyetleri bir araya getiriyor.

Birbirine bağlı Casarabe yerleşim kümeleri, 100 kilometrekareden 500 kilometrekareden fazla alana kadar değişiyordu. Karşılaştırılabilir alana yayılmış yerleşimler arasında Doğu Avrupa’nın Trypillia kültürüne ait 6.000 yıllık yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Fletcher, Orta Afrika’nın Kongo Havzası gibi büyük ölçüde keşfedilmemiş olan tropik ormanların, muhtemelen düşük yoğunluklu kentsel gelişimin diğer erken biçimlerine ev sahipliği yaptığını tahmin ediyor.

Lazerler, Amazon’da Gizlenmiş Antik Kentsel Yayılmayı Ortaya Koyuyor

Prümers, Casarabe nüfusunun büyüklüğünü ancak lidar kanıtlarıyla yönlendirilen kazıların çözmeye başlayabileceğini söylüyor. Birincil Casarabe bölgelerinin üst ve alt sınıflara sahip eyaletlerde iktidar koltuklarını temsil edip etmediğinin de bilinmediğini ekliyor.

Orlando’daki Central Florida Üniversitesi’nden arkeolog John Walker, İspanyolların gelmesinden ve Yerli nüfus sayılarının büyük ölçüde hastalıklar, zorla çalıştırma ve kölelik nedeniyle düşmesinden önceki yüzyıllarda Casarabe kültürünün kentsel yayılmasının önemli sayıda insanı kapsaması gerektiğini söylüyor.

Tropik yerleşim ağları yayılırken Casarabe honchos’un aklında ne varsa, “Neler olduğunu daha iyi anlamak için Amazon’un ne olduğu ve bir şehrin ne olduğu hakkında güçlü bir şekilde sahip olduğumuz bazı fikirlerimizi bir kenara bırakmamız gerekebilir” diyor.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

Referans

Prümers ve diğerleri. Lidar, Bolivya Amazon’unda İspanyol öncesi düşük yoğunluklu şehirciliği ortaya koyuyor. Doğa. 25 Mayıs 2022’de yayınlandı. Doi: 10.1038/s41586-022-04780-4.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 157 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*