Leonhard Euler Kimdir?
Leonhard Euler en başarılı matematikçilerinden biridir. Kendisinden önce ve sonrasında var olan matematikçilerden daha fazla yayın yapmıştır.
Leonhard Euler 15 Nisan 1707’de İsviçre’nin Basel şehrinde dünyaya geldi. Annesi Marguerite Brucker, babası Paul Euler’dir. Leonhard, dört çocuğunun en büyüğüdür.
Leonhard’ın babası, teoloji diplomasını alırken, üniversitede biraz matematik okumuştu ve matematiksel hünerleriyle ünlü Bernoulli ailesinin bir arkadaşıydı.
Leonhard, Basel’den yaklaşık 7 km uzakta, İsviçre’nin hem Fransa hem de Almanya sınırlarına çok yakın olan Riehen kasabasında büyümüştür. Riehen’deki okulu pek iyi değildi, bu yüzden babası ona fazladan matematik dersleri verdi – Leonhard, üzerinde çalışacağı kendi matematik kitaplarını alacak kadar konuyla ilgileniyordu.
13 yaşında, 1720’de Leonhard, Basel Üniversitesi’ne kaydoldu ve üç yıl sonra Master of Philosophy olarak mezun oldu. Tezi, iki matematik dahisinin, Isaac Newton ve René Descartes’ın felsefi çalışmalarını analiz etti.
Leonhard Euler, Basel Üniversitesi’nde profesörlük için çok uğraştı, ancak başarısız oldu.
17 Mayıs 1727’de, arkadaşı Daniel Bernoulli’nin Rusya İmparatorluk Bilimler Akademisi’nde matematikçi olarak çalıştığı Rusya’nın başkenti Saint Petersburg’a geldi.
Dil öğrenmek için alışılmadık bir yeteneğe sahip olan Euler, Rusça’da hızla ustalaştı. Bir fizyoloji araştırmacısı olarak çalışmaya başlayarak, kısa süre sonra fiziğin daha uygun alanında çalışıyor ve 1730’da fizik profesörü olmuştur.
Euler kimliği : eiπ + 1 = 0. Euler kimliği genellikle matematikteki en güzel denklem olarak adlandırılır. Bu formül, beş matematiksel sabit arasındaki ilişkiyi gösterir: e, i, π, 1 ve 0. Elektronik de dahil olmak üzere matematik ve fizikte geniş kapsamlı kullanımları vardır.
Matematiksel fonksiyon gösterimi : f(x), burada f “fonksiyon” anlamına gelir ve fonksiyonun değişkeni (burada x) parantez içine alınır. Bu notasyon günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
1766 yılında Euler’in 2. Frederick ile ilişkileri bozuldu ve imparatoriçe büyük Catherin daveti üzerine St. Petersburg Akademisi’ne döndü. Görme gücü azalıyordu ve 1771’de Euler tamamen kördü. Ancak bu engele rağmen Euler çalışmalarına devam etti. Nihayetinde, katiplerin ve kendi etkileyici hafıza ve zihinsel hesaplama becerilerinin yardımıyla, toplam araştırmasının yarısını tamamen körken üretti.
18 Eylül 1783’te Euler, St. Petersburg’da beyin kanamasından öldü. Ölümünden sonra, St. Petersburg’daki Akademi yaklaşık 50 yıl boyunca Euler’in üretken eserlerini yayınlamaya devam etti.
Yazan: Sude MANAV
Kaynak
O’Connor, JJ ve Robertson, EF “Leonhard Euler.”
Andrews Üniversitesi, İskoçya, 1998. Cajori, Florian.
Matematik Sembollerinin Kısa Tarihi, İş Bankası Kültür Yayınları
Bir yanıt bırakın