Maglev Trenleri Nedir?

Maglev Trenleri Nedir?

Manyetik Levitasyon Treni olarak tanımlanan Maglev trenlerinin kelime kökü Magnetic Levitation kelimesinden gelmektedir. Bu trenlerin temel çalışma prensibi ise manyetik kaldırma kuvveti kullanılarak tren havada tutulur. Böylece çok yüksek hızlara ulaşılabilir. Sürtünme hemen hemen olmadığı için 600 kilometrelik hızlara ulaşılabilmektedir.

Maglev Trenleri dünyanın en hızlı treni olarak bilinmektedir. Elektrikli ve mıknatıslı çekme sistemi sayesinde sürtünmenin ortadan kaldırılabileceğini söylemiştik. Tren kaldırma kuvvetine bağlı şekilde raylar üzerinde hızla ilerlemektedir.  Electrodynamic Suspension (EDS) teknolojisi kullanılan raylar ve trende, motoru oluşturan dıştaki sabit kısım ve içteki dönen kısım dairesel şekilde iç içe oldukları için dönme hareketi üretirler. Raylarda bulunan elektromıknatısların kutupları treni hareket ettirecek şekilde değiştirilir. Ayrıca hava üzerine hız kazanarak hızını arttırmaktadır. Son teknoloji ürünü olan Maglev Treni günden güne yaygınlaşmaya devam ediyor.

Böyle yüksek hızlara ulaşan bu treni kontrol etmek için oldukça hassas sitemlere ihtiyaç vardır. Japonya, ABD, Almanya gibi ülkeler bu trenleri kontrol etme konusunda çalışmalarını hala sürdürmektedirler. 2015 yılında  Central Japan Railway şirketinin Japonya’da yaptığı deneyde Maglev Treni 590 km’lik dev bir hıza ulaşarak Dünya rekoru kırılmıştı. Ancak çoğu ülkede bu trenin günlük kullanımı hala çok azdır. Günlük kullanımının ilk örneği Çin’in Şangay kentindedir. 30 kilometrelik güzergahta çalışan Maglev treni, bu mesafeyi 7 dakikada alabiliyor.

Maglev trenler, normal trenlere oranla daha hızlı ve ucuz olmalarına karşın, çok güçlü elektromıknatıslar ve çok duyarlı kontrol sistemleri gerektiriyor. Bu nedenle şu anki teknoloji, bu trenlerin yaygın kullanımına izin verecek kadar gelişmiş değil. Maglev Trenler için ayrı bir ray sistemlerinin kurulması da büyük bir engel. Özel hatların döşenmesi maliyetleri kat kat arttırıyor. Bu yüzden gelişmekte olan ülkeler tarafından pek tercih edilmiyor. Geçen zamanla birlikte gelişen teknoloji, bu trenlerin yaygınlaştırılabileceği sinyalini veriyor. Uzmanlar gelecekte bu tür trenlerin ülke taşımacılığında havayolunun yerini alabileceğini düşünüyorlar.

Yazan: Hasan SALHİ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Hasan Salhi (Gümüş Yazar) hakkında 27 makale
Merhaba. Celal Bayar Üniversite'sinde endüstri mühendisliği öğrencisiyim. Her zaman kaliteli ve özgün içerik hazırlamaya çalışıyorum Teşekkürler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*