Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme Cihazları Nasıl Çalışır?
Hastalara tanı konurken çoğu zaman röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), ultrason gibi tıbbi görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Manyetik Rezonans (MR) Cihazları günümüzde tıbbın tüm alanlarında kullanılabilen en gelişmiş görüntüleme yöntemidir.
Röntgen ve tomografi gibi diğer görüntüleme tekniklerinin yetersiz kaldığı durumlarda en ayrıntılı, en yüksek kalitedeki görüntüleri elde etmek adına hastalardan MR görüntüleme talep edilir. MR görüntülemenin tercih edilmesinin diğer bir nedeni de sanılanın aksine bu cihazların insan sağlığına hiçbir olumsuz etkisinin bulunmamasıdır. Dünya genelinde yaklaşık 45 yıldır kullanılmakta olan MR cihazlarının şimdiye kadar herhangi beklenmedik bir etkiye yol açtığı kaydedilmemiştir.
Manyetik rezonans görüntüleme cihazlarıyla organlar, kemikler, yumuşak dokular ve tüm diğer iç yapılar en ince ayrıntılarıyla görüntülenebilir. MR cihazları, bu detaylı görüntüleri oluşturabilmek adına güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. Bu yöntem hastalar için risksiz sayılır. Çünkü manyetik rezonans görüntülemede, bilgisayarlı tomografide olduğu gibi X ışınları kullanılmaz. Böylelikle hasta radyasyona maruz kalmamış olur.
Birçok tıbbi problemi tespit edebilmesine karşın MR pahalı ve yorumlanması karmaşık bir yöntemdir. Ayrıca klostrofobisi olan hastaların korkulu rüyası olabiliyor.
Tamamen fizik yasaları kullanılarak geliştirilen Manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazları mühendislik ve fizik dünyasının harika bir icadıdır. MR cihazlarının temel çalışma prensibi, manyetik alandan etkilenen hidrojen atomlarındaki protonların hareketine dayanır. Cihazlardaki manyetik alan üreten güçlü mıknatıslar, protonları etkisi altına alarak manyetik alan yönünde hizalanmalarını sağlar. Daha sonra hastaya, hizalanmış protonların yönünü değiştiren bir radyofrekans gönderilir. Radyofrekans akımı gönderildiğinde protonlar manyetik alanın dengesinden çıkar, yönlerinden saparlar. Son aşama olarak radyofrekans ortadan kaldırılır ve protonlar ilk konumlarına geri dönerler. Bu geri dönme anında çok küçük miktarlarda radyo dalgası enerjisi yayarlar. Yayılan enerjinin miktarı, incelenen dokunun özelliklerine göre farklılık gösterir. İşte bu sayede doktorlar, çeşitli doku türleri arasındaki farkı en ince ayrıntılarıyla tespit edebilirler.
Yazan: Gül Zeynep SİNAN
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın