Marie Curie Kimdir?
Marie Curie babası fizik öğretmeni ve annesi bir kız okulunda yönetici olarak çalışıyordu. Babasının öğrettikleriyle heyecanlanan Marie bilime büyük bir ilgi duyuyordu. Üniversiteyi birincilikle bitirmesinden bir süre sonra Sanayi Fizik ve Kimya Okulu Laboratuvar başkanı Pierre Curie ile tanıştı ve belediye evlendiler.
O zamanlar da Henri Becquerel uranyumun radyoaktif olduğunu keşfetmişti. Tabi o zaman uranyum olarak değil de “Becquerel ışınları” olarak isimlendirilmişti. Marie tek başına uranyumun ışıma özelliklerini inceliyor. Becquerel ile aynı sonuçları buluyordu.
Işımanın sonucunda hava iyonlarına ayrıştığı için elektrik akımı oluşuyordu. Işıma ne kadar güçlüyse elektrik akımı o kadar güçlü oluyordu. Böylece ışınların kaynağı olan elementin atomlarına kadar ayrım yapabiliyordu.
Marie yapmış olduğu çalışmalarında uranyumdan daha çok ışıma yapan başka bir madde vardı. Marie hesaplamalarda bir hata yaptığını düşünüyordu. Fakat yeni bir elementin olasılığı eşi Pierre’i heyecanlandırdı ve kendi çalışmasını yarıda bırakıp Marie’nin çalışmasına yardımcı olmaya başladı. Birlikte çalışmalarının sonucunda uranyumdan daha fazla ışıma yapan bir element keşfettiler. Marie vatanına âşıktı bu yüzden bulmuş olduğu yeni elementin ismini vatanın adı “Polonyum” u verdi. Daha sonra bu güçlü ışınımın polonyumdan değil de başka bir radyoaktif elementten geldiğini anladılar. Bu element ölçüm yapmak için çok küçüktü. Marie hiçbir zaman yılmamıştı ve madenciler, temizlik işlerini yapması suretiyle Marie’nin istediği verdiler. Bu sayede Marie çok güçlü ışınım yayan elementi keşfetti. Latincede “ışın” adı verilen “radyum” adını verdi.
Marie yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 1903 yılında doktorasını alıyor aynı zamanda eşi Pierre Curie ve Becquerel ile Nobel Fizik Ödülünü paylaşıyordu. İki yeni element bulduğu için 1911 yılında Nobel Kimya Ödülü alıyor. İki Nobel Ödülü alan ilk kişi olarak anılıyor.
Röntgen’in x ışınlarını bulmasıyla radyumun uygun koşullarda kanseri önlediği anlaşıldı. Marie radyum elementiyle hep aynı ortamda bulunduğu için tehlikesini görmeye yavaş yavaş başlamıştı ama bilim uğruna değerdi. Radyum nedeniyle kan kanserine yakalanmış ve radyasyondan kaynaklı vücudunda yanıklar vardı. Bilimsel kariyerinde göstermiş olduğu savaşla, binlerce kişinin hayatını kurtaran Marie Curie kendi adını verdiği elementin kurbanı olmuştu. 1934 yılında gözlerini hayat yumdu.
Yazar: Makbule BOLAT
Bir yanıt bırakın