Mars Base Mantıklı Mı? Gerçekten de Marsa Gitmeli miyiz?

Mars Base Mantıklı Mı? Gerçekten de Marsa Gitmeli miyiz?

Evet herkese merhaba. Bugünki konumuz başlıktan da anlaşılacağı gibi, Mars’a bir üs kurmalı mıyız? Kurmak gerçekten de mantıklı bir fikir mi?

Mars Base Mantıklı Mı? Gerçekten de Marsa Gitmeli miyiz?

Mars aslında soğuk Toprağın zehirli ve nefes almanın imkansız olduğu radyoaktif bir çöl. Ve bu yüzden Marsta çalışmak inanılmaz derecede zorlayıcı ve stresli bir iş olacaktır. Ama tabii dünyada bu işi yapmak isteyen binlerce gönüllü insan olacaktır ve bunu yapabilmelerini sağlayacak teknolojiye de günümüzde sahibiz desek yeridir.

Öncelikle Marsta yaşamak için ilk problemimiz Marsta bir koloni için çok çok iyi bir düzlem bulmak, bunları keşfedebilecek uzay araçlarını tasarlayabilmek, bu araçların kaynaklarını ve ekipmanlarını taşıyabilmek.

Hadi diyelim bunları başardık ve Marsa indik. İşte o zaman da en büyük zorluğumuz enerji olacak çünkü Marsta enerji yaratmak gerçekten güç bir eylem çünkü güneşe olan uzaklığı nedeniyle dünyadakinin sadece %40’ı kadar enerji üretebiliyoruz – ki buda iyi bir ihtimal dahilinde – . Eğer ki Marsta çıkan devasa toz fırtınalarını hesaba katacak olursak bu değer baya düşecektir ki bu da güneş enerjisinin tek başına pek bir işe yaramayacağını bize söylüyor.

Rüzgar enerjisi ve diğer alternatifler ise marsta neredeyse yok diyeceğimiz bir atmosfer olduğu için bu yollarla enerji üretmek imkansız gibi

Yani bu durumda tek seçeneğimiz nükleer enerji ama burada da bir sorunla karşılaşıyoruz. Kuracağımız nükleer reaktörler için gereken radyoaktif elementler dünyadan gelmeli çünkü marsta bizim kolaylıkla erişebileceğimiz radyoaktif elementler yok denecek kadar az. Bu dediklerimi yapabilsek bile sadece birkaç yıl boyunca bizim ‘’muhteşem kolonimize’’ enerji sağlayabiliriz.

Geldik yine bir diğer soruna bu sorun ise Mars atmosferi dünyanın sadece yüzde biri ve bu atmosferin çok ama çok büyük bir kısmı karbondioksitten oluşuyor.

Ve haliyle marsın atmosferi çok dayanıksız ve geniş bir manyetik alanı da olmadığı için güneşten ve uzaydan gelen radyasyonun çoğunu yeryüzüne ulaştıracaktır. Ve Mars yüzeyinde bulunan bir astronot dünyadaki bir insana kıyasla yaklaşık olarak 51 kat radyasyona maruz kalacak bu radyasyondan korunmak için ise tam korunaklı bir şey tasarlamamız gerekiyor ki bu da çok zor ve sonuçta dışarı çıkıp pek iş yapamayacağız. Bu yüzden işimizi robotlar ve drone’lar ile yürütmek zorundayız ama yine bir sorunla karşılaşacağız ve o sorun da

Mars Tozları

Mars tozları ise dünyadakinden çok daha ince oldukları için elektronik parçaların ve mekanik şeylerin içine rahatlıkla kaçıp onu bozabilir ve görevimiz başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bunları da bir şekilde hallettiğimizi varsayarsak bile astronotlarımızı besleyecek yeterli kaynağı bulmak çok zor. Bunların başında çözüm olarak bitki yetiştirmek geliyor fakat bu iş öyle olmuyor. Bir şeyleri ekmemiz için Mars toprağını arındırmamız gerekiyor ki bu da çok zor ve çok pahalı olacaktır. Ama aslında bunun için bir çözümümüz var o da akuaponik tarım yani balıkları ve bitkileri bir arada yetiştirmek için topraksız tarımı kullanabiliriz. Bunu başka bir yazımda anlatacağım.

Mars Base Mantıklı Mı?

Ve En Başta Es Geçtiğimiz Temel Bir Problemimiz Daha Var.. 

Mars dünyanın yer çekiminin yaklaşık olarak yüzde 38’i kadardır ve bu da kas erimesi, kemik kırılması ve kalp sorunlarına sebep olabilir. Bunu önlemek için astronotlarımız sürekli spor yapmalı ve düzgün beslenmeliler ama az önce bunun ne kadar zahmetli olduğundan bahsettik.

 Mars üssü kurmak mantıklı mı sorusuna geri dönersek de bana kalırsa bu kadar uğraş ve zorlukta bir Mars üssü inşa etmek pek de iyi bir yatırım olarak gözükmüyor. Tabii ki bunlar benim düşüncelerim ve araştırmalarıma göre elde ettiğim sonuçlar.

Ama bütün bunlardan bahsetmiş olsak da en büyük sorunumuzu başka bir yazımda anlatacağım

O da anlatması en zor ve en derin olan Marsta kalan astronotlarımızın psikolojisi olacaktır tabii ki…

Yazan: Cemil KIRAÇ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

Kaynak******

Kaynak*******

İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Marsa Gitmek Neden Bu Kadar Önemli?

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*