Mars Depremleri, Gezegen Volkanik Olarak Aktif

Mars Express yörünge aracı tarafından çekilen bu 2018 görüntüsünde görülen, Mars'ın ağır faylı Cerberus Fossae bölgesindeki tepeleri ve kraterleri nispeten genç bir kırık kesiyor. ESA, DLR, FU BERLİN (CC BY-SA 3.0 IGO)

Mars Depremleri, Gezegenin Sonuçta Volkanik Olarak Aktif Olabileceğini İma Ediyor

1000’den fazla depreme dayanan bulgu, gezegenin jeolojik olarak ölü olmadığını gösteriyor.

Mars Express yörünge aracı tarafından çekilen bu 2018 görüntüsünde görülen, Mars’ın ağır faylı Cerberus Fossae bölgesindeki tepeleri ve kraterleri nispeten genç bir kırık kesiyor. ESA, DLR, FU BERLİN (CC BY-SA 3.0 IGO)
Mars jeolojik olarak tamamen ölü olmayabilir.

Araştırmacılar, Kızıl Gezegen’de son zamanlarda meydana gelen bir dizi sarsıntıyı analiz ettiler ve bu Mars depremlerinin, muhtemelen Mars yüzeyinin derinliklerinde hareket eden magmadan kaynaklandığını gösterdiler. Bu, Mars’ın hala volkanik olarak aktif olduğunun kanıtı, araştırmacılar 27 Ekim’i Nature Astronomy’de bildirdiler.

Dört yıl önce Mars’a indiğinden beri, NASA’nın InSight iniş aracı 1000’den fazla Mars depremi tespit etti. Sismometresi, bir temblorun boyutu ve konumu hakkında bilgi veren sismik dalgaları kaydeder.

Önceki çalışmalar, birkaç Mars depreminin, Cerberus Fossae olarak bilinen bir Mars arazisinden kaynaklandığını belirlemişti. Özellikle arızalarla dolu bu bölge, InSight iniş aracına 1.000 kilometreden daha uzak.

Ancak Harvard Üniversitesi’nden gezegen bilimci Anna Mittelholz, Cerberus Fossae ile bağlantılı Mars depremlerinin çoğunun bilimsel olarak oldukça tanıdık olduğunu söylüyor. Düşük frekanslı sismik dalgaları, “deprem için gördüğümüze çok benzeyen dalgalar” diyor.

Mittelholz ve meslektaşları, dünyevi kardeşlerine hiç benzemeyen 1000’den fazla yüksek frekanslı sarsıntıyı içeren büyük bir Mars depremi örneğini analiz ettiler. Yüksek frekanslı depremlerin kaynağını daha iyi anlamak için araştırmacılar, nispeten zayıf sinyallerini bir araya getirdiler. Bu sismik dalga yığınında araştırmacılar, Cerberus Fossae yönünden gelen sismik enerji miktarında bir zirve gördüler. Canberra’daki Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde araştırmaya dahil olmayan bir jeofizikçi olan Hrvoje Tkalčić, bunun etkileyici bir girişim olduğunu söylüyor. “Bundan önce hiçbir çalışma, yüksek frekanslı depremleri bulmaya çalışmadı.

Farklı türdeki Mars depremlerinin hepsinin tek bir bölgede toplanması şaşırtıcıdır. Önceki araştırmalar, Mars depremlerinin Mars’ın yüzeyinin zamanla soğuması ve küçülmesi nedeniyle olabileceğini öne sürmüştü. Mittelholz, Ay’da meydana gelen bu sürecin gezegene eşit olarak yayılmış sarsıntılara yol açacağını söylüyor. “Beklenti, Mars depremlerinin her yerden kaynaklanmasıydı.”

Araştırmacılar, InSight’ın ölçtüğü sismik dalgaları kendi gezegenimizin farklı bölgelerinde üretilen sismik dalgalarla karşılaştırarak, düşük frekanslı Mars depremlerinin muhtemelen Mars yüzeyinin birkaç on kilometre altında hareket eden magma tarafından üretildiğini gösterdi. Mittelholz, “Sonuçlarımız, Dünya’daki volkanik bölgelerden gelen verilerle çok daha tutarlı” diyor.

Araştırmacılar, bazılarının öne sürdüğü gibi jeolojik olarak ölü bir gezegen olmaktan ziyade, Mars’ın şaşırtıcı derecede dinamik bir yer olabileceği sonucuna varıyor. Mittelholz, bu bulgunun Mars hakkındaki anlayışımızı yeniden yazdığını ve göksel komşumuz hakkında öğrenecek daha çok şey olduğunu söylüyor. “Biz sadece yüzeyi çiziyoruz.” 

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

Alıntılar

SC Stähler ve ark. Cerberus Fossae’nin tektoniği Mars depremleri tarafından ortaya çıkarıldı. Doğa Astronomi. 27 Ekim 2022’de çevrimiçi yayınlandı. doi: 10.1038/s41550-022-01803-y.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 150 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*