Mars’ta Oksijen Üretiliyor

Mars’ta Oksijen Üretiliyor

Mars’ın kırmızı ve tozlu yüzeyinde, Dünya’dan yaklaşık 100 milyon mil uzakta, beslenme çantası büyüklüğünde bir alet, küçük bir ağacın işini güvenilir bir şekilde yapabileceğini kanıtlıyor.

MIT liderliğindeki Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi veya MOXIE, Şubat 2021’den bu yana Kızıl Gezegenin karbondioksit bakımından zengin atmosferinden başarılı bir şekilde oksijen üretiyor.

Mars’ta Oksijen Üretiliyor

Araştırmacılar, 2021’in sonunda MOXIE’nin gündüz ve gece de dahil olmak üzere çeşitli atmosferik koşullarda ve farklı Mars mevsimleri boyunca yedi deneysel çalışmada oksijen üretebildiğini bildirdi. Her çalışmada, cihaz saatte altı gram oksijen üretme hedefine ulaştı – yaklaşık olarak Dünya’daki mütevazı bir ağacın hızı.

Araştırmacılar, MOXIE’nin büyütülmüş bir versiyonunun, birkaç yüz ağaç oranında sürekli oksijen üretmek için bir insan görevinden önce Mars’a gönderilebileceğini düşünüyorlar. Bu kapasitede, sistem hem insanları vardıklarında ayakta tutmak için yeterli oksijen üretmeli hem de astronotları Dünya’ya geri döndürmek için bir rokete yakıt sağlamalıdır.

Şimdiye kadar, MOXIE’nin istikrarlı çıktısı, bu hedefe yönelik umut verici bir ilk adımdır. MOXIE’nin Mars’taki oksijen üretimi, aynı zamanda, bir gezegenin malzemelerini (bu durumda, Mars’taki karbondioksit) hasat etme ve kullanma fikri olan “yerinde kaynak kullanımının” ilk gösterimini temsil ediyor. Aksi takdirde Dünya’dan taşınması gerekecek.

MIT Departmanında uygulama profesörü olan MOXIE baş araştırmacı yardımcısı Jeffrey Hoffman, Bu, başka bir gezegensel cismin yüzeyindeki kaynakları gerçekten kullanmanın ve onları kimyasal olarak bir insan görevi için faydalı olabilecek bir şeye dönüştürmenin ilk gösterimi olacak” diyor. 

Mevsimsel Hava

Deney , NASA’nın Mars 2020 misyonunun bir parçası olarak 18 Şubat 2021’de Mars’a inen “Perseverance” uzay aracı üzerinde gerçekleşiyor.

Mars’ta Oksijen Üretiliyor

MOXIE’nin mevcut tasarımındaki gerekli tavizlere rağmen cihaz, Mars’ın atmosferini güvenilir ve verimli bir şekilde saf oksijene dönüştürebileceğini göstermiştir. Bunu önce Mars havasını kirletici maddelerden temizleyen bir filtreden çekerek yapar. Hava daha sonra basınçlandırılır ve OxEon Energy tarafından geliştirilen ve üretilen, karbondioksit bakımından zengin havayı elektrokimyasal olarak oksijen iyonlarına ve karbon monoksite ayıran Katı Oksit Elektrolizörü (SOXE) aracılığıyla gönderilir.

Oksijen iyonları daha sonra izole edilir ve solunabilir, moleküler oksijen veya MOXIE’nin daha sonra karbon monoksit ve diğer atmosferik gazlarla birlikte havaya geri salmadan önce miktar ve saflık açısından ölçtüğü O2 oluşturmak üzere yeniden birleştirilir.

Uzay Aracının Şubat 2021’deki inişinden bu yana, MOXIE mühendisleri, Mars yılı boyunca cihazı yedi kez çalıştırdı, her seferinde ısınması birkaç saat, ardından tekrar kapanmadan önce oksijen üretmesi bir saat daha sürdü. MOXIE’nin gezegenin atmosferik koşullarındaki değişimlere uyum sağlayıp sağlayamayacağını görmek için, gündüz veya gecenin farklı bir saatinde ve farklı mevsimlerde planlandı.

Mars’ın atmosferi Dünya’dan çok daha değişkendir ve havanın yoğunluğu yıl boyunca iki kat değişebilir ve sıcaklık 100 derece değişebilir. Araştırmacıların amaçlardan biri, her mevsimde çalışabileceğini göstermektir.

Şimdiye kadar MOXIE, Mars gününün ve yılının neredeyse her saatinde oksijen üretebileceğini gösterdi.

Araştırmacıların sıcaklık önemli ölçüde değiştiğinde şafakta veya alacakaranlıkta cihazı çalıştırmak ve oksijen üretiminin nasıl olduğunu gösteremediler. MOXIE tekrar tekrar açılıp kapanmasına rağmen başarılı bir şekilde çalışabiliyorsa, bu, sürekli çalışacak şekilde tasarlanmış tam ölçekli bir sistemin bunu binlerce saat boyunca yapabileceğini gösteriyor.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*