Mars’taki Göktaşında Bulunan Organik Bileşikler

Mars’taki Göktaşında Bulunan Organik Bileşikler

Karbonatlaşma ve serpantinleşme, Mars’ta milyarlarca yıldır organik madde üretmiş olabilir.

ALH 84001 göktaşı görüntüsü
1984 yılında Antarktika’da keşfedilen eski Mars göktaşı ALH84001, araştırmacıların artık uzaylı organizmalar yerine jeolojik süreçler tarafından oluşturulduğunu öne sürdüğü organik moleküller içeriyor. NASA Mars’taki Göktaşında Bulunan Organik Bileşikler

1996’da araştırmacılar, Antarktika’da keşfedilen eski bir Mars göktaşında yer alan organik moleküller bulduklarını bildirdiklerinde, bu oldukça büyük ses getirdi. Bazıları bileşiklerin, Mars’ta yaşamın var olduğuna dair gerçek olsa bile büyük kanıtlar olduğunda ısrar etti. Ancak diğerleri, dünyevi yaşam formları veya bazı biyolojik olmayan kökenler tarafından kontaminasyona işaret etti.

Şimdi, göktaşının jeokimyasal analizi, Kızıl Gezegenin 4.09 milyar yıllık parçasında uzaylı yaşamın yaşadığı fikrine en son vızıltıyı sağlıyor. Araştırmacılar, 14 Ocak Science’da yer alan habere göre, bunun yerine, içindeki organik maddenin muhtemelen Mars’ın yüzeyinin altında karışan su ve minerallerin kimyasal etkileşiminden oluştuğunu öne sürüyor . Buna rağmen, ekip, bulgunun yaşam arayışına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Organik moleküller genellikle canlı organizmalar tarafından üretilir, ancak biyolojik olmayan, abiyotik süreçlerden de kaynaklanabilirler. Sayısız hipotez, yaşamı neyin tetiklediğini açıkladığını iddia etse de, birçok araştırmacı abiyotik organik moleküllerin gerekli başlangıç ​​materyali olduğunu düşünüyor. Yeni çalışma, Mars jeolojik süreçlerinin bu bileşikleri milyarlarca yıldır üretiyor olabileceğini öne sürüyor.

Washington DC’deki Carnegie Bilim Enstitüsü’nden biyokimyacı Andrew Steele, “Bu organik kimyasallar, Mars’ta yaşamın oluşmasına yardımcı olabilecek ilkel çorba haline gelebilirdi” diyor.

Steele ve meslektaşları başlangıçta, eski Mars suyunun ALH84001 olarak bilinen göktaşındaki mineralleri nasıl değiştirmiş olabileceğini araştırmaya çalıştı. Ekip, meteoritin suyla reaksiyona girmiş gibi görünen kısımlarından alınan küçük şeritleri analiz etmek için mikroskobik ve spektroskopik görüntüleme yöntemlerini kullandı.

Araştırmacılar numunelerinde, yeraltı sıvıları minerallerle etkileşime girdiğinde ve onları dönüştürdüğünde meydana gelen iki kimyasal reaksiyonun (serpantinleşme ve karbonatlaşma) yan ürünlerini keşfettiler. Bu yan ürünler arasında, araştırmacılar karmaşık organik moleküller tespit ettiler. Ekip, bu iki sürecin tanımlanmasına dayanarak, tıpkı Dünya’da olduğu gibi, reaksiyonlar sırasında muhtemelen oluşan organiklerin olduğu sonucuna vardı.

Organik maddedeki farklı hidrojen türlerinin nispi miktarlarının analizi, organik bileşiklerin Mars’ta geliştiği fikrini destekledi; Daha sonra Dünya’nın mikroplarından veya ekibin deneylerinde kullanılan malzemelerden ortaya çıkmadılar.

Dartmouth Koleji’nde çalışmaya dahil olmayan bir jeokimya olan Mukul Sharma, bulguların tamamında, Kızıl Gezegende muhtemelen en az iki jeolojik sürecin organik madde ürettiğini gösterdiğini söylüyor.

Çalışma, Mars kayalarındaki organik maddenin yaşam olmadan oluşabileceğini öne süren tek araştırma değil. Araştırmacılar , yine Mars’tan gelen 600 milyon yıllık Tissint göktaşındaki karmaşık organiklerin oluşumunu su ve kayanın kimyasal etkileşimlerine bağladılar.

Ancak ALH84001, şimdiye kadar bulunan en eski Mars meteorlarından biridir. Sharma, Mars organik maddesinin diğer keşifleriyle birlikte düşünüldüğünde, yeni bulgular, abiyotik süreçlerin Kızıl Gezegen’de tarihinin büyük bir bölümünde organik malzeme üretmiş olabileceğini öne sürüyor. “Doğanın bu şeyleri üretmek için çok fazla zamanı var.

Steele, çalışma bizi Mars’ta yaşamın varlığını kanıtlamaya veya çürütmeye daha fazla yaklaştırmıyor olsa da, oradaki abiyotik organik bileşik kaynaklarını belirlemek araştırma için çok önemli, diye açıklıyor Steele. Mars’ın organik kimyasının, hayatı rahatsız etmeden nasıl davrandığını anladıktan sonra, “daha sonra ince ayar yapılıp yapılmadığına bakabilirsiniz” diyor.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

KAYNAK

A. Steele ve diğerleri. Erken Mars’ta serpantinleşme ve karbonatlaşma ile ilişkili organik sentez Cilt 375, 14 Ocak 2022, s. 172.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 150 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*