Matematik Geni Bulundu!
Matematik yetisi beynimizin derinliklerinde kenetlenmiş durumdadır. Bu durum ile ilgili beynimizin sağ tarafı önemli rol oynuyor. Beyin reaksiyonu özellikle matematikçilerde daha güçlü. Matematik problemi üzerine düşündüklerinde farklı bölgeler aynı anda birbirleri ile iletişime giriyor.
Peki bir kişinin matematik konusunda yetenekli olup olmaması neye bağlı?
Max Planck Bilişim ve Sinir Bilimleri Enstürüsü’nde çalışan Michael Skeide:
“Matematik yetisi genlerin ve çevrenin karmaşık bir etkileşimiyle biçimleniyor” diyor. Yapılan araştırmaya göre matematik yetisi %60 oranında bir genetik donanımına uzanıyor. Yani matematik yetisi genel olarak aileden geçiyor diyebiliriz.
Peki ya matematik yetidi hangi genler ile aktarılıyor ve beyni ne şekilde etkiliyor?
Bu soruların cevabını arayan bilim insanları 3 ila 6 yaş arasında 178 çocuğu incelediler. Bu incelemede çocukların kalıtımında tahmin edilen matematik genlerininde 1 ya da daha fazla 18 tekli nükleotid varyantı olup olmadığına bakıldı. Ardından manyetik rezonans tomografisi ile beyinlerindeki matematik yetisi ile ilgili alanların gri beyin maddesi hacmi ölçüldü.
Çocuklar 6 ila 9 yaşlarına geldiklerinde standart matematik testleri sonuçlarına bakıldı.
Çıkan sonuçlara göre genlerin dokuzunda beyin hacmi ya da matematik geni arasında önemli bir bağ çıkmadı. Fakat 10. ROBO1 geninde durum farkı çıktı. ROBO1 geni olan çocukların beyinlerinin sağ parietal kortekslerinin arasındaki gri beyin maddesinin hacmi kayda değer oranda yüksek. Bilim insanları bu bölgesi gelişmiş çocukları yaşıtlarına göre daha gelişkin olduğunu belirtiyorlar. Bu beyin bölgelerinin yüksek olması bazı çocukların kümeleri daha iyi görebildiğini gösteriyor.
ROBO1 Geninin Okul Çağındaki Etkisi
Bu genin varyantlarına sahip çocuklar 2. Sınıftaki temel matematik testlerinde daha başarılı oldular. ROBO1 geni korteksteki nöronların büyümesinde de etkili olduğu görüldü. Bu da ROBO1 geninin matematik yetisi konusunda önemli bir yer tutuğunu kanıtlamış oluyor.
Sonuçlar öte yandan da matematik yetisinin erken çocukluk döneminde ortaya çıktığını ve problemleri çözmeden çok daha önce ortaya çıktığını gösteriyor. Çünkü bazı çocuklarda henüz matematik ile ilişkili olmadan önce bile beyinlerinde matematik merkezi oluştuğu görülüyor. Çocuklar aileleri ve öğretmenleri vasıtasıyla matematiğe teşvik edildiğinde bu bölgenin daha da geliştiği görülüyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın