Maymun Çiceği Sperm ile Bulaşabiliyor
Maymun çiçeği aslında insanlarda nadir görülen ve Afrika’da sınırlı kalmış bir hastalıktır. Fakat 2022 yılında 120 farklı ülkede 50 binden fazla kişiyi etki altına aldı. Kökeni Nijerya’ya uzanan bu virüs, geçirdiği mutasyonlar yüzünden insanlara daha kolay bulaşabiliyor. Virüsü taşıyan kişilerin, özellikle genital bölgede cilt lezyonları olan genç eşcinsellerin olması ilgi çekici.
Maymun çiçeğinin yalnız vücut sıvısı ve cilt lezyonları ile değil, sperm ve meni ile bulaşabileceği görüldü. Amerikan Ordusu Enfeksiyon Hastalıklar Araştırma Enstitüsü’nden Jun Liu ve çalışma arkadaşları, virüsü taşıyan 21 uzun kuyruklu makak maymununun (Macaca fascicularis) testislerini incelediler. Bu maymun türü, hastalık biraz daha ağır geçse de hastalığa karşı insana benzer reaksiyon gösterdiği için seçildi.
Bilim insanları virüs antijeni için flüoresan işaretleyici ve virüsün RNA’sı için kalıtımdan yararlandılar. İncelenen 21 testisin 18’inde maymun çiçeği antijeni tespit edildi. Virüs sperm hücrelerinde olduğu kadar seminifer tübüllerde ve testislerin interstisyel hücrelerinde de yer alıyor. Ayrıca virüs, spermlerin üretim ve olgunlaşma kanallarında da görüldü. Bu da virüsün sperm ve meni ile bulaşabileceği anlamına geliyor.
Testisler; Zika, Ebola, Marburg, Kırım Kongo ateşi gibi bir çok enfeksiyonda etkilidir. Bilim insanları iyileşmekte olan makat maymunlarının testis örneklerinde de maymun çiceği patojeni tespit ettiler. Bu da testislerin, virüs için yanız bir konak olmadığını gösteriyor. Enfeksiyondan 37 gün sonrasında dahi kalıcı olabiliyor. Bu da virüsün hem enfeksiyonda hem de iyileşme aşamasında sperma yoluyla bulaşıcı olduğunu kanıtlıyor. Bu durumun insanlar içinde geçerli olup, olmadığı daha sonraki çalışmalar ile anlaşılacak.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Retrospective detection of monkeypox virus in the testes of nonhuman primate survivors, 17.10.2022, Nature
Bir yanıt bırakın