Mercanlar Yunusların Cilt Problemleri İçin Bir Çözüm

Mercanlar Yunusların Cilt Problemleri İçin Bir Çözüm

İnsanlar gibi hayvanlarında çeşitli hastalıklar ve cilt problemleri vardır. Şişe burunlu yunuslar, cilt problemlerini çözmek için antibakteriyel veya hormon benzeri özelliklere sahip bileşikler üreten belirli mercanları ve süngerleri arıyor gibi görünüyor.

Mercanlar Yunusların Cilt Problemleri İçin Bir Çözüm

Orkalar ve beyaz balinalar gibi birçok deniz memelisi, belki de yaz aylarında derilerinin dış katmanlarını dökmeye yardımcı olmak için vücutlarını kum, çakıl veya kireçtaşı gibi su altı malzemelerine sürtüyor. Ancak benzer davranışlar yunuslarda daha az çalışılmıştır.

İsviçre, Zürih Üniversitesi’nden araştırmacılar, Mısır açıklarında Kızıldeniz’de belirli mercanlara ve deniz süngerlerine sürtünmek için sıraya giren Hint-Pasifik şişe burunlu yunuslarını (Tursiops aduncus) filme aldılar.

Yunusların tekrar tekrar belirli vücut kısımlarını mercanlara ve süngerlere sürttüğünü ve yunuslar yüzerek geçerken bazı mercanların mukus salgıladığını fark ettiler, bu yüzden hayvanların kendi kendine ilaç verdiğinden şüphelendiler.

Araştırmacılar yunusların aynı organizmaya geri döndüklerini ve farklı vücut kısımlarını mercanların üzerlerine sürttüklerini gördüler. Kumda veya deniz çayırında gözlenen davranıştan farklı bir davranış gösteriyor. Mercanlara sürtünmek için yunusların sıraya girdiklerini gözlemlenmiştir.

Mercanlar Yunusların Cilt Problemleri İçin Bir Çözüm

Araştırmacılar gorgon mercanı (Rumphella aggregata), deri mercanı (Sarcophyton sp.) ve deniz süngeri (Ircinia sp.) örneklerini aldılar ve numunelerdeki kimyasalları belirlemek için laboratuvarda yüksek çözünürlüklü bir spektrometre kullanarak analiz ettiler. Antibakteriyel, antioksidan veya hormon benzeri özelliklere sahip 17 biyoaktif bileşik buldular.

Araştırma ekibi, yunusların ciltlerini sağlıklı tutmak ve belki de bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için bu özel mercanları ve süngerleri aradıklarını düşünüyor. Ancak, davranışın tıbbi bir amacı olup olmadığından henüz tam olarak net değil.

Bir sonraki adım, yunusların hangi vücut kısımlarını hangi malzemelere sürttükleri konusunda gerçekten seçici olup olmadıklarını görmek için davranışlarına daha yakından bakmaktır.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*