Metal Dedektörü Penis Biçiminde Bir Kolye Buldu
Yakın zamanda bir metal dedektörü, İngiltere’nin Kent kentinde, yaklaşık 1800 yıl önce kişiyi talihsizlikten/kötülükten korumak için boyuna takılan gümüş, penis şeklinde bir kolye buldu.
Marcus Terentius Varro (MÖ 116 – MÖ 27) ve Yaşlı Pliny (MS 23 – 79) gibi antik Roma yazarları, fallusun (penis) ve temsillerinin bir kişiyi kötülükten koruma gücüne sahip olduğu düşünüldüğünden bahseder. Fallus’un birçok tasviri Roma İmparatorluğu’nda bulunmuştur ve bilim adamları genellikle bunların kötü şanstan kaçınmak için yaratıldığına inanırlar.
Kolye (tılsım olarak da adlandırılır) yaklaşık 3 santimetre uzunluğundadır ve üstte bir ipin (kolyenin) geçmesi için küçük bir halkası vardır. Romalıların İngiltere’yi MS 42 ve 410 yılları arasında kontrol ettiği bir zamana kadar uzanır. Penis şeklindeki bu tür tılsımlar Roma Britanyası’nda sıklıkla görülürken, bunlar tipik olarak gümüşten ziyade bakır alaşımından yapılmıştır.
Musée Yves Brayer’de bu eserler hakkında araştırma yapan ve yazan bir bilim adamı olan Cyril Dumas; Romalı erkekler, kadınlar, çocuklar ve hatta hayvanların sözde nazardan korunmak için böyle kolyeler taktığını söyledi.
Metal seçimine gelince, belki de mücevheri yaptıran veya satın alan kişinin zengin olması ile alakalı olduğu düşünülüyor. Newcastle University School of the School’da proje yöneticisi ve araştırma koordinatörü Rob Collins, “Bir malzeme olarak gümüş seçimi birçok nedenden dolayı olabilir; bunlardan biri, kullanıcının bunu karşılayabilmesi ve kolyenin de bir sergileme nesnesi haline gelmesidir.” diye açıkladı.
Bulunan kolye ilerki zamanlarda müze de bir koleksiyonun parçası halini alacak gibi görünüyor.
Yazan: Bilge KAPLAN
Bir yanıt bırakın