Meteoritlerde Yaşam Başlangıcı

Meteoritlerde Yaşam Başlangıcı

Hayatın başlangıcı ile ilgili teorilerden biri de canlılığın başka bir gezegenden geldiği ile ilgilidir. Bu görüşe göre canlı dünya dışında, yani başka gezegenlerde oluşmuş ve daha sonra bu canlıların spor yada tohumları göktaşları ile dünyaya taşınmış ve canlılık başlamıştır.

Meteoritlerde Yaşam Başlangıcı

Uzay sondaları denile uzay robotları meteorit örneklerinin analizlerinde şeker, aminoasit ve bazı DNA bazlarının bu gökcisimlerinin tozunda ya da buzunda bulunabileceğini bizlere gösterdi. 

DNA ve RNA’da bulunan Adenin, Timin, Guanin, Sitozin ve Urasil bazlarından üçü daha önce gökcisimlerinde tespit edilmişti. Bu üç baz ikili halkadan oluşan Adenin ve Guanin püren bazları ve RNA’da bulunan tek halkalı pirimdin bazı olan Urasildir. 

Yapılan bir araştırmaya göre; Guanin ve adenin gibi meteorlarda önceden tespit edilen pürin nükleobazlarına ek olarak, sitozin, urasil ve timin gibi çeşitli pirimidin nükleobazlarını ve bunların sırasıyla izositozin, imidazol-4-karboksilik asit ve 6-metilurasil gibi yapısal izomerleri de gök cisimlerinde tanımlanabildi. 

Göktaşlarındaki ve fotonla işlenmiş yıldızlararası buz benzeri yapılarda pirimidinlerin moleküler dağılımındaki benzerlik göz önüne alındığında, bu türevlerin bazıları, yıldızlararası ortamda hüküm süren fotokimyasal reaksiyonlarla oluşturulmuş ve daha sonra güneş sistemi oluşumu sırasında asteroitlere dahil edilmiş olabilir. Bu çalışma, çeşitli meteoritik nükleobazların, erken Dünya’da DNA ve RNA’nın yapı taşları olarak hizmet edebileceğini göstermektedir.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*