Mikrodalga Fırınlar Kullanılmalı mı?
İlk mikrodalga fırın Percy Le Baron Spencer , radar dalgaları ile deney yaparken cebinde bulunan bir fıstıklı gofretin erimesi ile mikrodalga enerjisinin yiyecekleri ısıtabildiğini keşfetti. Araştırmasını daha da derinleştiren Spencer mikrodalga ışının önüne bir torba mısır koydu ve saniyeler sonra bir torba patlamış mısır elde etti. 1947′ de bu buluşunun patentini almış ve ilk mikrodalga fırını 1,8 metre boyunda ve 340 kg ağırlığında olarak tasarlamıştır.
Mikrodalgalar elektromanyetik dalga olarak yayılır. Mikrodalgalar kısa dalga boylu radyo dalgalarıdır.Mikrodalga fırının içerisinde “Magnetorn” adı verilen bir parça bulunur. Bu parça, 60 Hz’lik enerjiyi mikro dalgalara dönüştürür. Bu dalgaların hedefi ise fırının içerisine koyduğunuz su molekülleridir. Bu mikro dalgalar su moleküllerini titreştirerek yemeğinizi hızlıca ısıtır.
Mikrodalgada ısıtılan gıdaları tüketmemiz zararlı mı hala tartışılan bir meseledir. En çok kaygılanmamıza yol açan durum ise özütleme meselesidir. Kullandığımız bazı tür kaplar, içerdikleri plastik nedeni ile ısıtıldıkları zaman kimyasal salgılarlar ve bu kimyasal ısıtmak istediğimiz gıdalara geçebilir. Bu gıdaları tüketmek kansere neden olabilir. Bu yüzden mikrodalgada kullanılması önerilmeyen kapları bu fırınlarda kullanmamak oldukça önemlidir. Bir gıdayı mikrodalgada ısıtmak istiyorsanız cam tabak kullanmanız en güvenli yöntemdir.
Mikrodalgada ısıtılmış ya da pişirilmiş gıdaları her gün tüketmek, bu gıdaların besleyici öğelerinde meydana gelen değişikler nedeni ile uzun vadede kalıcı ve ciddi zarara yol açabilir.
Mikrodalga enerjisi, yiyeceklerin dışındaki havayı etkilemez .Mikrodalga kullanmak gıdaların içerdiği antioksidanları %75‘e kadar yok edebilir. Bunun nedeni su moleküllerinin elektromanyetik dalgalar nedeni ile titreşmesi sonucunda oluşan içeriden dışarıya sürtünmenin gıdaların kimyasal yapısını bozmasıdır.
Her gün mikrodalga fırınlarda gıdalarımızı ısıtmaktan kaçınmamız gerekiyor.
Yazan: Sude MANKA
Bir yanıt bırakın