Mikroplastik Beyne Bile Geçebiliyor
Plastik şişelerden su içmek aslında hiç de sağlıklı değil. Avusturyalı bilim insanları nano ve mikro plastiklerin beynin içine kadar sızabildiğini gösterdiler.
Viyana Üniversitesi bilim insanları tarafından yürütülen bilim araştırmada, deney hayvanlarına polistirene ait nano ve mikro partiküller ağız yoluyla verildi. (Bu plastik örnekleri tükettiğimiz gıdaların ambalajlarında bolca bulunmakta.) Deneyin yapılmasından yalnız 2 saat sonra bile bu minik partiküllerin, beyinde tespit edildi.
Kan-beyin engeli, beyin hastalıkları ve zehirlenmelerden koruyan önemi hücresel bariyerdir. Fakat bu minik partiküller bu bariyeri çok çabuk aşmayı başarmış gözüküyor.
Plastik partiküllerinin beden üzerindeki etkileri yoğun bir şekilde araştırılıyor. Örneğin; sindirim sistemindeki nano ve mikro plastikler, bölgesel iltihaplanma oluşumundan, kanser gelişimine kadar bir çok hastalıktan sorumlu olduğu tespit edildi.
Aynı şekilde nano ve mikro plastikiler beyinde iltihaplanmalara yol açabileceği, nörolojik bozukluklara, hatta Alzheimer ya da Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açabilir. 0,0001 milimetreden küçük plastikler nano partikül, 0,001 ila 5 milimetre arasındaki plastiklere mikro plastik adı veriliyor. Ve bunların çoğu tükettiğimiz gıdaların ambalajlarında geliyor. Örneğin plastik şişelerden günde 1,5 ila 2 litre su içen bir insan 90 bin kadar partikül yutmuş oluyor. Musluk suyu içilerek bu sayı 40 bine kadar düşürülebiliyor. Fakat musluk suyunda da bir çok farklı tehlike bulunduğu da göz ardı edilmemelidir.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Micro- and Nanoplastics Breach the Blood–Brain Barrier (BBB): Biomolecular Corona’s Role Revealed, 19.04.2023, MDPI
Bir yanıt bırakın