Modern Fiziğin Başlangıcı: Bir X Işını Hikayesi
Günümüzde Tıp sanayi medikal görüntüleme hizmetlerinde, tüm havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde güvenlik amacıyla kullanılan X Işınlarının hayatımıza nasıl girdiğinin hikayesi olacak bu hikaye…
X Işınları Alman Fizikçi; Wilhelm Conrad Röntgen’e İlk Nobel Fizik Ödülünün Sahibide Yaptı.
Alman bilim insanı Wilhelm Röntgen ilginç özellikleri olan katot ışınları ile uğraşmaya 1894 yılında başladı. ”Crookes” adı verilen havası alınmış, armut biçiminde bir cam tüp yardımıyla elde ettiği katot ışınları ve onların cam tüpün dışında ki etkileşimleri üzerinde çalışıyordu.
Röntgen bir gün yine Crookes tüpüyle çalışırken bir şey fark etti. Florasan özelliği olan baryum siyanürün, üzerinde uygulanan aydınlatma sona erdikten sonra bir süre ışık yaymayı sürdürdüğünü biliyordu ancak, Wilhelm; crookes tüpünün ekranla hiç bir bağlantısı olmadığı halde, hata ekran tüpü arasında ki mesafe 1 metre olmasına rağmen hala ışık parlamaları meydana getirmesini ilk kez deneyimliyordu.
Wilhelm için bu oldukça heyecan vericiydi. Diğer tüm çalışmalarına ara vererek ilgisini bu yöne vermeye başladı.
Yapısını Açıklayamadığı Bu Işınlara Bilinmeyen anlamında” X ışını ” Adını verir.
Farklı enerjideki X ışını madde ile etkileşimi farklı şekilde gerçekleşiyordu. Bunun nedeni ise maddelerin kompleks kırılma indislerinin frekansa ve atomlarına iyonizasyon enerjisine bağlı olmasıydı. Kompleks kırılma indisi X Işınları için şu şekilde tanımlıdır. N eşittir 1- s – İB
Burada s kırılım indisinin reel kısmında ki düşüşü B ise madde içinden geçerken gerçekleşen X kaybını tanımlar.
Tarihin İlk Röntgen Filmi
Bir gün Wilhelm’ın karısı Bertha’dan elini croocer tüpünün karşısına koymasını ve 15 dk beklemesini ister.
15 dakika sonra ekranda oluşan fotoğraf tarihin ilk röntgen filmi olucaktır. Wilhelm bir kaç tane farklı röntgen filmleri çekerek, 28 Aralık 1895’te Würzburg Fiziksel Tıp Topluluğu’na “Yeni Bir Işık Üzerine” başlığında bildirisini sunar. Buluşu ilerleyen zamanda pek çok dergide, günlük gazetelerde yayınlanır. Dünyanın en önde gelen şirket kuruluşlarından gelen teklifleri; “buluşum insanlığın malıdır” diyerek reddeder.
Bu keşif kendisine yaklaşık 80’e yakın bilimsel ödül ve en önemlisi 10 Aralık 1901’de aldığı Nobel Fizik ödülünü de getirir.
Yazan: Damla Buket TAŞ
Kaynak**
Bir yanıt bırakın