Mükemmeliyetçi misiniz?

Mükemmeliyetçi misiniz?

Mükemmeliyetçi olup olmadığımı nerden anlarım? Mükemmeliyetçi olmak kötü bir şey midir? İşte bütün sorularınızın cevapları bu sitede.

Etrafımızdaki herkes hata belkide biz mükemmeliyetçi bireylerdenizdir. Eğer etrafınızda yada kendinizde kendisini aşırı eleştiren, kusursuz olmak isteyen, her şeyin en mükemmelini isteyen, durmadan iltifat/ güzel sözleri işitmek isteyen, başarısızlık korkusu olan, dışarda veya başkalarının gözünde güzel/yakışıklı görünmek isteyen bireyler mükemmeliyetçi bireylerdir. Mükemmeliyetçi insanların fark etmeden yaptığı eylemlerden biride kendisini karşısındakine göre daha uzman olduğu konuları yüze vurmalarıdır.

Mükemmeliyetçi olmanın sadece kötü yanları değil iyi yanlarıda bulunur.

Mükemmeliyetçi misiniz?

Mesela mükemmeliyetçi olan insanlar bir hedefleri olduğunda başarmak için çok çaba sarf ederler. Kişi eğerki başarısızlık, becerememe gibi durumlarla karşılaşırsa baş edebilmesini sağlayan koruyucu bi özelikleri vardır oda öz şefkattir. Bu özellik tabikide sadece mükemmeliyetçi bireylerde değil diğer bireylerdede bulunabilir.

Mükemmeliyetçilik 3 parçaya bölünmektedir. Gordon H. Flett ve Paul L. Hewittin 2002’de yaptığı araştırmalara göre:
  • Kendilerine yönelik: Ulaşılması olanaksız hedefler koyara kendini zorlarlar. Hata yapmayı kesinlikle kabul etmezler bu nedenle çok büyük beklentileri olur ve sürekli olarak kendilerini eleştirirler.
  • Başkasına yönelik: Belirledikleri yüksek standartlara diğer insanların uymasını beklerler fakat o karşısındakilere iş vermezler onlardan yapmalarını beklerler bu yüzden genelde öfke sorunları olur ve düzgün ilişki kuramazlar. Yaptıklarını beğenmemelerinin yanı sıra hep bir hata bulurlar.
  • Sosyal beklentili mükemmeliyetçilik: Sosyal beklentiler bireyleri takdir görmek veya onay almak için çok yüksek standartları olmalarını düşünürler. Öfke depresyon veya başkaları tarafından yargılanma ve kaygı korkuları vardır.

Mükemmeliyetçi insanlar genelde çevresindeki insanlar tarafından çok sevilmezler. Çünkü mükemmeliyetçi insanlar kendilerini hep över ve çoğunlukla ilk kendilerini düşünürler.

Peki mükemmeliyetçi olmak, sonradan mı gelir yoksa genetik olarak doğuştan mı vardır?
  • Araştırmalara göre mükemmeliyetçi olmak doğuştan değilde kişiye sonradan gelen bir farklılıktır/ özeliktir.Bir insani mükemmeliyetçi bir birey yapmanın nedelerinden biride ailesi veya ebeveynileridir. Eğer ebeveynler yeterince ilgi veya saygı göstermiyorlarsa bu çocuklarını mükemmeliyetçi bir birey yapar. Çünkü çocuk eğer mükemmel olursa herkezin onu sevebileceğini düşünerek haraket ederler.
  • Eğer anne ve babaları mükemmeliyetçiyse ebeveynlerine özenirler.
  • Şiddet, kavga, belirsiz kuralar v.b olayların arasında büyüdülerse kendisini savunabilmek için mükemmeliyetçi olmaya baş vururlar.

Eğer mükemmeliyetçiyseniz ve değişmek istiyorsanız:
  • Yazı yöntemini uygulayabilirsiniz; elinize bir kağıt alın ve mükemmeliyetçi bi insan olmanın iyi taraflarını ve kötü taraflarını sıralayın daha sonra kötü tarafın daha çok çıktığını görüceksiniz ve mükemmeliyetçi bir birey olmaktan  vazgeçiceksiniz.
  • “Ya hep ya hiç”: Kendinizi eleştirmek yerine kendinizi sevin ve bir dahakine daha iyi yaparım diyin. Bişey yaptığınızda kötü değilde iyi olan yönlerine bakın ve kendinizi bunun için ödülendirin.
  • Gerçekçi olun: Bir hedef koyduğunuzda iyice düşünün becerebilecek misiniz diye. Eğerki bazı şeylerin mümkün olmasının zor olduğunu görürseniz mükemmeliyetçi olmanın aslında sadece sizi yorduğunu fark edeceksiniz.
  • Eleştirilerle baş edin: Mükemmeliyetçi insanlar eleştirileri bir hakaret veya kavga olarak görürler. Eleştiri duyduğunuzda nefret etmektense yanlışlarınıza bakın ve bir daki sefere daha iyi yapabilirsiniz. Eleştiriler kötü bişey değildir aksine sizi dahada ileri götürür bu yüzden eleştirilerden kaçmayın ve hiçbir zaman başarısız olmaktan korkmayın.

Yazan: Nilgün ÖZKUNDAKÇI

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*