Müzik ve Beyin Gelişimi
Amerika Vermont Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının yaptığı çalışma ile küçük yaşlarda bir müzik aleti çalmanın beyin gelişimini olumlu etkilediği ortaya çıktı. Dr. J. Hudziak ve çalışma ekibi yaptıkları araştırma sonuçlarını Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry’de yayımladı.
Çocuklar büyüdükçe beynin dış katmanın kalınlığı değişir. Korteks olarak isimlendirilen bu katmandaki değişim yani kalınlaşma ya da incelme davranış bozuklukları, öfke dikkat sorunları ve depresyon gibi sorunları etkiliyor. Araştırma ekip lideri Dr. Hudziak tarafından geliştirilen bir modele göre çocuk beynindeki gelişim, çocukların yaşadıkları ortamdan büyük ölçüde etkileniyor. Bu etkenler arasında aile, öğretmen, arkadaşlar, evcil hayvanların yanı sıra müzik de önemli bir yer tutuyor.
Dr. J. Hudziak ve çalışma ekibi müziğin çocukların beyin gelişiminde önemli bir yer tutar hipotezini sınamak için bir takım çalışmalar yürütüler. Sonuçlar müzik aleti çalmanın beyindeki motor bölgeleri etkilediğini gösteriyor. Müzik eğitimi alan çocukların korteksinin hafıza, planlama ve organizasyon ile ilişkili becerilerde olumlu gelişim olduğu görüldü. Bu gelişmenin müzik aleti çalmanın hareketlerin kontrolu ve koordine edilmesi ile alakalı olduğu düşünülüyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın