NASA ve Uzay Araçları
NASA (National Aeronautics and Space Administration/Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 1958’ de Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş havacılık ve uzay çalışmaları yapan bağımsız bir kuruluştur. Amacı Dünyayı ve evreni anlamak olan, Güneş Sistemi ve Big Bang gibi konular üzerine çalışıp ISS’ de (Uluslararası Uzay İstasyonu) güncel çalışmalar yapan bu kuruluşun temel vizyonu insanlığın yararı adına keşifler yapıp, bildiklerimizi genişletmektir.
NASA Neden İnsansız Uzay Araçları Kullanıyor?
12 Nisan 1961 tarihinde Rus kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin’in Vostok 1 uzay aracıyla uzaya çıkması ile birlikte uzaya ilk insanlı uçuş yapıldı ve bu olay insanlı uzay yolculuğunun başlangıcı oldu. 20 Temmuz 1969 tarihinde ise Apollo 11 uzay aracı ile ilk defa Ay’ a insanlı yolculuk yapıldı ve NASA uzun vadede insanlı uzay uçuşları yapılabileceğini kanıtlamış oldu. Bu tarihi uzay uçuşlarının yanı sıra belirli çalışmaları ve deneyleri yürütmek amacı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na belirli aralıklarla NASA tarafından düzenlenen insanlı uçuşlar yapılmaktadır. Hatta NASA Artemis programı ile 2024’ te tekrar Ay’a uçuş düzenlemektedir ve bu program ile birlikte Ay’a ilk defa bir kadın astronot gönderilecektir. Bütün bu olaylar insanlı uzay uçuşlarının mümkün olduğunu kanıtlıyor.
(Fotoğraf: Vikipedi, Vostok 1) (Fotoğraf: NASA, Apollo 11)
Her ne kadar insanlı uzay uçuşlarının yapılabileceği kanıtlanmış olsa da, insanlık tarafından henüz başka bir gezegene ayak basılmadı. Bunun nedenlerinden birincisi gidilecek mesafenin çok fazla olması ve yolculuğun çok uzun sürecek olmasıdır. Örneğin, Güneş Sistemi’nde bize en yakın ve koşulları nispeten uygun olan Mars’a gitmek bile (fırlatma hızı, kullanılacak yakıt miktarı, Mars’ın konumu gibi değişkenlere bağlı olarak) 210-360 gün sürmektedir. Bir diğer neden ise uzayın zorlu şartlarına dayanabilme olasılığımızın olmaması ve herhangi bir üssün bulunmaması olarak sayılabilir. Bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda insansız uçuşlar daha güvenli olmaktadır.
İnsansız Uzay Araçlarının Görevleri
İnsansız uzay araçlarının temel amaçları gönderildikleri yer hakkında çeşitli örnekler, veriler ve o çevre hakkında bilgi toplamaktır.
Örneğin ‘Spirit’ ve ‘Opportunity’ isimli iki araç 2004’te Mars’ a iniş yaptı. Görev süreleri 90 gün olarak belirlenmş olsa da bu iki araç da bu süreden çok daha fazla görev yaptılar. Opportunity tam 15 yıl görev yaptı ve en çok sürüş kilometresi yapan araç rekorunu kırdı. Opportuniy ve Spirit diğer bir deyişle ‘İkiz Jeologlar’ Mars’ın önceden daha iyi koşullara sahip olduğu ve bu koşulların mikrobiyal yaşamı (eğer varsa) destekleyebileceğine dair kanıtlar buldular.
Diğer bir araç ‘Curiosity’ de yine Mars’a gönderilen araçlardan. Curiosity’nin görevi ise Mars’ın kuraklaşmadan önceki zamanlarda nasıl bir çevreye sahip olduğunu anlamak. Ayrıca Curiosity kurumadan önce Mars’ta tatlı su göllerinin bulunduğuna dair kanıtlar toplamıştır. Bu araçla toplanan bilgiler ışığında, Mars’ın geçmişinin kesinlikle şimdiki halinden farklı olduğuna inanılıyor. Bilim insanları bu dönüşümün ne kadar sürdüğünü ve nasıl gerçekleştiğini anlamak istiyorlar.
Başka bir uzay aracı ise 2011’de Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter’i gözlemlemek için gönderilen ‘Juno’ uzay aracıdır. 5 Temmuz 2016’ da Jüpiter’in yörüngesine ulaşan Juno, gezegenin atmosferi, meteorolojik yapısı ve iç yapısı gibi olguları incelemekte ve Dünyaya çeşitli veriler ve fotoğraflar göndermektedir.
Sadece NASA ile Amerika mı Uzaya Araç Gönderiyor?
Yukarıda bahsettiğim bütün uzay araçları NASA tarafından uzaya gönderilmiştir. Ancak bütün uzay araçları NASA tarafından gönderilmiyor. Örneğin Schiaparelli uzay aracı Rus Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı ortak çalışması ile 2016’ da Mars’a gönderilmiştir. Amerika ve Rusya’dan sonra uzay araştırmalarına en çok bütçe ayıran ülke ise Çin’dir. Yine Çin, Rusya ve Amerika ardından uzaya insanlı uçuş sağlayan üçüncü ülke olmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri de Mars’a araç göndermiş bir başka ülkedir.
Yazan: Elif IŞIK
Kaynak**
Kaynak***
Kaynak****
Kaynak*****
Kaynak******
Kaynak********
Kaynak**********
Kaynak***********
NASA ve Uzay Araçları
Bir yanıt bırakın