Neandertallar Aslan da Avlıyormuş
Mağara aslanı Avrasya’da Buz devrinin en tehlikeli hayvanlarından biriydi. 1,30 metrelik omuz yüksekliği ve muazzam köpek dişleri onu korkutucu bir vahşiye dönüştürmüştü. Etçil mağara aslanı, mamut, bizon ve at gibi büyük otçullar avlıyordu. Hatta kuvvetli mağara ayısı bile, mağara aslanının avları arasındaydı. Dolayısıyla 45.000 yıl kadar önce Avrupa ya göçen Homo sapiens‘in bu hayvandan korktuğu kadar büyülendiğine de saşmamak gerek.
Atalarımız mağara duvarlarına aslan figürleri çizerken, mamut dişlerinden de aslan heykelcikleri yontuyorlardı. Bunlar belki de dünyanın en eski sanat eserleriydi. Mağara aslanın soyu Buz devrinin sonunda, yaklaşık 12.000 yıl önce tükendi.
Peki ya Neandertallar?
Tübingen Üniversitesi’nden Gabriele Russo; “Neandertallar çok becerikli avcılardı ve avcılık Buz devrinin beslenme zincirinin zirvesindeydi” diyor. Bununla birlikte Neandertallarin mağara aslanı avlayıp avlamadıkları bilinmiyordu. Yapılan incelemelerde Neandertal kamplarının yakınında mağara aslanı kemikleri bulunmuştu, fakat bunların Neandertallar tarafından mi avlandığı yoksa bunlardan öldükten sona mı yararlandıkları bilinmiyordu.
Bavyera’daki Siegsdorf buluntu yerinde gün ışığına çıkarılan bir mağara aslanı fosili bir açıklık getirdi. Bilim insanları 1975 yılında bulunan aslanın iskeletini incelediklerinde, hayvanın kaburgasında hasarlar fark ettiler. Söz konusu hasar yuvarlak bir çukurdu ve kaburga kemiğinin yarısında devam ediyordu. Ayrıca çok sayıda çentik gibi izler de bulunuyordu. Isırık izleriyle gerçekleştirilen karşılaştırma, sonuç vermedi. Ayrıca etraftaki kemiklerin özelliği de yaraların ölümden sonra yapılmadığını gösteriyor.
Mağara aslanındaki bu yara izi olasılıkla bir mızrak ucuna aitti ve bu da onun 48.000 yıl önce ahşap bir mızrakla bir Neandertal tarafından oluşturduğunu gösteriyor. Aslan büyük bir olasılıkla yerde yatarken, göğüs kısmına indirilen bir darbeyle öldürülmüştü. Kaburga kemiklerindeki, kesme izleri ise Neandertallerin hayvanın derisini yüzdükten sonra kestiklerini açıklıyor. Bu da Neandertallerin cani mağara alanlarına yaklaşmaya cesaret ettiklerini ve avladıkları anlamına geliyor.
50.000 yıllık mağara aslanı iskeleti, büyük yırtıcı hayvanların avları ile ilgili en eski kanıtı oluşturuyor. Bu, insanlik tarihinde büyük bir yırtıcı hayvanın öldürüldüğünü gösteren en eski doğrudan kanıt oluyor. Hatta Harz bölgesindeki Einhornhöhle mağarasındaki mağara alanı postları da Neandertallerin çok erken bir tarihte bu hayvandan yararlandıklarını kanıtlıyor. Söz konusu buluntu 190.000 yıllık birkaç tane ayak kemiği. Bunlar mağara girişinin 30 metre kadar ilerisinde bulundu. Yapılan çalışmalar sırasında parmak kemiğinde kesik izleri görüldü. İzlerin yönü ise derisinin yüzüldüğünü gösteriyor. Aslanın derisini yüzdükten sonra ayaklarındaki deri ve pençeler bırakılmış.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
First direct evidence of lion hunting and the early use of a lion pelt by Ne-anderthals, Scientific Reports, 12.10.2023.
Bir yanıt bırakın