Neandertaller Neden Avlarının Kafalarını Biriktirdiler
Madrid’in kuzeyindeki Des Cubierta mağarası, Neandertaller Vadisi’nde bulunuyor. Bu bölgede daha önceleri de bir çok kez Neandertal kalıntıları bulunmuştu. 2009’da bilim insanları tarafından keşfedilen zikzak biçimli 80 metre uzunluğundaki mağaranın genişliği 2 ila 4 metre arasında değişmekte. Neandertallerin yapım tekniğini yansıtan binden fazla taş alet ile birlikte, 3 ila 5 yaşları arasında ölen bir çocuğun süt dişleri ve alt çenesi bulundu. Bunların dışında bozkır bizonu, misk öküzü, kızıl geyik, bozkır gergedanı ve ceylan gibi hayvanlara ait kafa tasları da bulundu.
Bu kalıntılar Madrid Özerk Topluluğu Arkeoloji ve Paleontoloji Müzesi’nden Enrique Baquedano tarafından detaylı bir şekilde incelendi.
Taş devri avcılarının bizon ve gergedan gibi büyük hayvanların kafalarını, öldürdükleri yerde bırakmayıp, bu kafaları mağaralarına taşımaları ilginç bir durum. Bu hayvanların kafaları büyük ve ağır olduğundan taşıması zordur ve ayrıca çok etli de değildir. Üstelik Neandertaller kafaları yalnız mağaraya getirmek ile kalmamış, hayvanları farklı bir şekilde parçalamışlar. Kafatasları ile deneyimli Neandertaller ilgileniyormuş. Bu kişiler mağaranın dışında üst ve alt çenelerin yanı sıra gözleri de çıkarıyormuş. Üstünde kesik izleri hala görülebilen taş aletler ile yapılan bu kasaplık sayesinde Neandertaller, av ganimeti olarak boynuzlu kafataslarını elde etmiş oluyorlar. Bu günümüzdeki av sporuna benziyor.
Dar bir alanda çok fazla kafatasının olması, bu alanın bir tür av tapınağı olabileceğini de gösteriyor. Araştırmacılar: “Av ganimeti toplama ve hazırlama bir kaç nesil boyu devam etmiş olabilir” diyorlar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
A symbolic Neanderthal accumulation of large herbivore crania, 26.02.2023, Nature
Bir yanıt bırakın