Neden Bazı Vahşi Hayvanlar İnsanlara Daha Hoşgörülü

Neden Bazı Vahşi Hayvanlar İnsanlara Daha Hoşgörülü

UCLA Üniversitesi’nde yapılan bir Çalışma hayvanların insanlara ne ölçüde hoşgörülü olduğunun büyük ölçüde yaşadıkları çevre ve boyutları tarafından belirlendiğini buluyor. Bu durum hayvanları koruma stratejilerini etkileyebilir.

Neden Bazı Vahşi Hayvanlar İnsanlara Daha Hoşgörülü

Çoğu vahşi hayvanlar insanlarla ilk karşılaştığında herhangi bir yırtıcıya olduğu gibi koşarak uçarak yüzerek yanıt verirler.

Zamanla bazı türler insanlara daha hoşgörülü hale gelir fakat yaptıkları kapsamlı yeni bir analize göre büyük ölçüde hayvanın yaşadığı ortamın türüne ve büyük ölçüde vücut büyüklüğüne göre bu belirlenir.

UCLA üniversitesi evrimsel biyoloji ve ekoloji kürsüsünde profesör ve başkan olan Daniel Blumstein liderliğindeki araştırmacılar son yarım yüzyılda 212 adet hayvan türü içeren (çoğunlukla kuşlar fakat memeli ve kertenkelelerinde yer aldığı) toplamda 75 çalışmayı analiz etti. Bilim adamları, bir hayvanın kaçmadan önce insanlardan ne kadar uzakta olması gerektiğini karşılaştırarak türlerin insan rahatsızlığına karşı toleransını tahmin ettiler. Bu istatistik “uçuş başlama mesafesi” olarak adlandırıldı.

Nature communications isimli dergide yayınlanan bulgular arasında;

Daha yoğun nüfuslu kentsel alanlardaki kuşlar, kırsal alanlardaki kuşlara göre insanlara karşı çok daha hoşgörülüdür.

Büyük kuşlar küçük boyutlu kuşlara göre insanlara daha hoşgörülüdür.

Blumstein ilk bulgunun beklendiğini söylese de, başlangıçta vücut büyüklüğünün etkisine şaşırmıştı çünkü önemli kanıtlar, daha büyük hayvanların insanlar tarafından küçük hayvanlardan daha fazla rahatsız olduğunu göstermiştir.

Analiz, Blumstein ve meslektaşlarının vahşi hayvanların insanlara karşı korku tepkileri ve insanların hayvan habitatlarındaki varlığının bu tepkileri nasıl değiştirebileceği hakkındaki soruları ele alan bir dizi çalışmasından biridir.

Neden Bazı Vahşi Hayvanlar İnsanlara Daha Hoşgörülü

Yeni analiz, daha büyük hayvanların daha uzak bölgelerde insanlar tarafından rahatsız olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi, ancak insan-hayvan etkileşimleri çoğunlukla iyi huyluysa ve hayvanlar insanlara tahammül edebiliyorsa, daha büyük türler sonunda insanların çok tehdit edici olmadığını öğreniyor.

Bu yeni bulgu, büyük gövdeli türlerin insanların varlığına karşı daha savunmasız olduğu konusundaki önceki önerileri tersine çeviriyor” diyor blumstein ve arkadaşları. “Hayvanların kendilerine zarar vermeyen insanlara korkuyla tepki vermesi muhtemelen ruhanidir. Şimdi sorulması gereken kilit soru, hangi türün insanlara alışacak kadar tahammül edebileceğidir.”

Araştırma raporları kuşların beslenmesi, habitatlarının açıklığı ve yumurtladıkları yumurta sayısı gibi diğer faktörlerin, türlerin insan ziyaretlerine toleransı üzerinde bir miktar etkisi olduğunu, ancak kentsel-kırsal farklılıklar ve vücut büyüklüğü farklılıkları kadar olmadığını söylüyor.

Araştırmanın ilk yazarı Diogo Samia, analize dahil edilen daha küçük kuş türlerinin sinek kuşları olduğunu, daha büyük türlerin ise pelikanlar ve kara sırtlı martıları içerdiğini söyledi.

Araştırmacıların bulguları nihayetinde vahşi yaşamı koruma uygulamalarını şekillendirmeye yardımcı olabilir. çalışma, örneğin, daha küçük kuşları korumanın, insan rahatsızlığını azaltan ortamlar yaratmaya daha bağlı olabileceğini belirtiyor. Makale ayrıca, genel olarak hayvan türleri için tehlikeli olduğu söylenen ekoturizmin, daha büyük kuşlar için daha önce düşünülenden daha az zararlı olabileceğini, çünkü daha büyük hayvanların insan rahatsızlığına daha fazla tolerans gösterebileceğini öne sürdü.

Yazan: Anıl MARAL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Anıl Maral (Bronz Yazar) hakkında 22 makale
Çukurova üniversitesi Veteriner Hekimliği öğrencisiyim. Evrenin her köşesine meraklıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*