Neden Sadece Tek Tür Olarak Biz Kaldık?

Neden Sadece Tek Tür Olarak Biz Kaldık?

Homo soyu 3 milyon yıl önce Afrika’da ortaya çıktıktan sonra zamnala tüm dünyaya yayıldı. Günümüzde sadece Homo sapiens ani modern insan hayatta kaldı. Diğer büyün insan türelerinin soyu tükendi. Örneğin Homo erectus, 100 bin yıl önce nesli tükendi. Ama nesilleri tükenmeden önce 3 milyon yıl Afrika, Asya ve Avrupa’da varlıklarını sürdürdüler.

Bir diğer insan türü olan Homo ergaster sadece Afrika’da yaşadı ve 1 milyon yıl dünya sahnesinde bulundu. Homo habilis en eski fosili 1 bucuk milyon yıllık. Çok daha yeni bir tür sayılcak Homo heidelbergensis ise 600 bin ila 200 bin yıl önceleri Avrupa’da yaşadı. Bu türden Neandertaller gelişti. Neandertallerin soyu 30 bin yıl önce tükendi. Avrupa ve Asya’da yaşayan Neandertaller bir süreliğine Homo sapiensler ile ortaklaşa yaşadı.

Neden Sadece Tek Tür Olarak Biz Kaldık?

Bu ortaklaşa yaşamda geçişgenlikler oldu. Birbirleri ile ürediler. Bu üremenin mirası hala bazı insanlarda Neandertal geni olarak taşınmakta.

Peki Modern İnsan Dışında Diğer Türler Neden Tükendi?

Genel olarak Modern İnsanın teknolojik üstünü olduğu Neandertal’in ise çok daha ilkel olduğu düşünülür. Fakat durum hiç de öyle değil. Neandertal İnsanı en az Homo Sapiens kadar becerikli ve teknolojiye sahipti.

Geçen sene yapılan bir araştırmada Neandertal insanının rastlantısal bir şekilde yani şansızlık sonucu yok olduğu ortaya çıktı. Farklı teorilere göre hem Neandertal insanının hem de diğer insan türlerinin yok oluşunda iklim değişiklinin rolu vardır. Fakat bulgular tam da güvenilir değil.

Son yapılan çalışmaya göre Neandertallerin soğuk iklimden sanıldığı kadar etkilenmediği sonucu ortaya çıktı. Araştırmaya göre Neandertallerin on binlere sene boyunca buzul çağlarda ve ara sıcak evrelerde hayatta kaldığı, hem biyolojik hem de kültürel adapte olduğu belirtildi.

Napoli Üniversitesi’nden Pasquale Raia ve ekibi Neandertallerin ve diğer insan türlerinin yok oluşu ile iklim değişikliğinin ne kadar ilgili olduğuna dair bir karmaşık hesaplama modeli geliştirdiler. Bilim İnsanları sıcaklık ve yağışların değişimi ile son 5 milyon senelik iklim değişimini modelledi. Modelldeki veriler ile 2.700’den fazla arkeolojik fosil buluntusunu karşılaştırdılar. Sonuç olarak tüm insan türlerinin yok oluşunda iklim değişikliğinin önemli bir katlısı olduğu düşünülüyor.

Modern insan geliştirdiği uygun kıyafetler ve doğru beslenme ile bu zorlu süreci atlatmış. Yaşamını sürdürdüğü ekolojik alanda donmadan hayatta kalmış ve gitgide yaşam alanını artırmış. Bu artış diğer türlerin yaşam alanını küçülmüştür. Örneğin; Homo erectus’un tükenişi buz devrine denk geliyor. Bu dönemde görece uyum sağlayan Neandertaller güneye göç ediyor. Neandertal insanının yayılım politikası modern insan ile rekabet yüzünden bozuluyor.

Bilim insanları bu sonuçların günümüz içinde önemli detaylar barındığını belirtiyorlar. İklim değişikliği ile bizim içinde her an yaşam alanlarımız daralabilir.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*