Neuralink ile Beyin – Bilgisayar Arayüzü
Neuralink, son zamanlarda çılgın fikirleri ve bu fikirlerini hayata geçirmedeki başarısıyla adından sıkça söz ettiren ünlü girişimci Elon Musk’ın kurduğu nöroteknoloji şirketidir. Ben Rapoport, Dongjin Seo, Max Hodak ve daha birçok alanında uzman bilim insanı Neuralink bünyesinde tek bir amaç doğrultusunda çalışmaktadır. Bu isimlerden en önemlisi Ben Rapoport; Harvard mezunu nörobilimci aynı zamanda MIT mezunu bir elektrik mühendisidir. Ayrıca Rapoport şirketin en büyük hedefi beyin – bilgisayar arayüzü geliştirme konusunda bulunabilecek en deneyimli doktorlardan birisi.
Beyin – Bilgisayar Arayüzü Nedir?
Beyin aktivitesini kullanarak insanlarla bilgisayarların etkileşime girmesini sağlayan cihazlara beyin – bilgisayar arayüzü (BCI) denir. Beynimizde çok sayıda bulunan sinir hücreleri diğer bir adıyla nöronlar elektrokimyasal etkileşimde bulunur. BCI sistemleri elektriksel dalgaları kaydeder ve bilgisayar aracılığıyla kontrol – iletişim komutlarına dönüştürür.
Beyin dalgalarıyla aygıtları kontrol etmek 1900lü yılların başında pek olası görülmediyse de 1970’lerde DARPA (Savunma İçin İleri Araştırmalar Ajansı) ‘nın desteklediği çalışmalar sonucu ilk kez beyin – bilgisayar arayüzü tanımı kullanıldı. İnsanların büyük ilgisini toplayan bu tanım üzerindeki çalışmalar 1973’ten sonra hız kazandı. Günümüzde de Neuralink’in projeleri ile en çok konuşulan konulardan biri haline geldi.
Neuralink Çipleri Nasıl Yerleştiriliyor?
Neuralink projesine göre beyin içerisine yerleştirilen çip (link) ve kafa derisine yerleştirilen elektrotlar yardımıyla beyin – bilgisayar arayüzü kurmak mümkün. Bunun için Neuralink’in geliştirdiği ameliyat robotları çipi ve kabloları beyine hassasça yerleştirecek. Üstelik bu işlem için herhangi bir anestezik uygulama gerekmeyecek.
Geliştirilen robotlar henüz tam anlamıyla elektrotları doğru yerlere koyabilmiş değil. Ancak damarlara ve organlara hasar gelmemesi adına gerçek bir cerrahtansa robotların çıkardığı iş çok daha risksiz duruyor.
Peki Bu Uygulama Ne Kadar Gerekli? Bizlere Neler Vaadediyor?
Teknolojinin gelişmesi ile yakın gelecekte beyin dalgalarını kullanarak yapabileceklerimizin sınırı yok desek yeridir. Ancak henüz aydınlatılmayan noktalar mevcut. Sadece elektriksel aktiviteleri bilerek beynin çalışmasını anlayamayız. Beynin nasıl çalıştığını anlamak için elektrokimyasal etkileşimi de göz önünde bulundurmamız gerekir. Doğal olarak burada işler biraz karışıyor. Yani şu konumda ne kadar gerekli bir uygulama olduğu tartışılır.
Ancak parkinson veya epilepsi hastasıysanız ya da felçliyseniz beyninize yerleştirilen bu çipler hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştırabilir. Bunun yanı sıra hafıza, işitme, görme, depresyon, uyku probleminiz varsa BCI sistemleri derdinize çare olabilir.
Her şeye rağmen bilgisayarlarla beyin arası bağlantı kurmaya karşıt olan çok büyük bir kitle mevcut. Yapay zekanın insanlığı ele geçireceğini düşünüyorlar. Bu konuda haklılık payları olabilir, aslında Elon Musk da böyle düşünenlerden. Yapay zekayı büyük bir tehdit olarak gören Musk, insan beyniyle yapay zekayı birleştirerek olası kontrol dışı durumlara karşı koymayı hedeflemektedir.
Yukarıda da değindiğim üzere yapay zeka kontrollü kullanıldığında birçok hastaya umut olabiliyor. Tabii yalnız hastalıkların tedavisinde değil günümüzde neredeyse her alanda yapay zekayla iç içeyiz. Hayatımızı nasıl yönlendireceği biraz da bizlerin elinde.
Yazan: Gül Zeynep Sinan
Bir yanıt bırakın