Nikola Tesla ve Metalaşmamış Bilim

“Bırakın doğruları gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun; ama uğrunda çok uğraştığım gelecek, benimdir.” /

Nikola Tesla ve Metalaşmamış Bilim

“Bırakın doğruları gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun; ama uğrunda çok uğraştığım gelecek, benimdir.”

10 Temmuz 1856 yılında Hırvatistan’ın Smiljan şehrinde doğan Nikola Tesla, küçüklükten beri rüzgar, nehirler ve şimşeklerden etkilenmiş ve merak etmiştir. Ve bu onu ‘‘Şimşeklerin Efendisi’’ yapacaktır.

Kariyerine 1881 yılında Budapeşte şehrinde bir Amerikan telefon şirketinde elektrik mühendisi olarak başlamıştır. Bir gün arkadaşı ile parkta yürürken yere çizdiği yeni elektrik motoru fikri, İndüksiyon Motoru patentine dönüştü. Ve bu müthiş fikir günümüzde aletlerden tertibatlara, arabalara endüstriyel sanayilere kadar her yerde kullanılmaktadır. Tesla bu buluşu için; “Alternatif akım için ürettiğim ilk motor zihnimde canlandırdığımla aynıydı. Zihnimde gördüğüm resimleri ürettim ve tam beklediğim gibi çalıştı.” demiştir.

1884 yılında 28 yaşında cebinde Edison’a patronunun referans mektubu ve az bir parayla Amerika’ya taşındı. Mektupta, ‘‘İki büyük adam biliyorum biri sizsiniz diğeri de bu genç adam’’ yazılıydı. Edison onu işe aldı ve daha sonra şirketin jeneratörlerini 50.000$ ikramiye karşılığında yeniden tasarlamasını istedi. Tesla çok kısa zamanda harika bir iş çıkardı ve hakkı olan parayı Edison’dan istediğinde Edison’un parayı vermemesi üzerine Tesla şirketten istifa eder ve akım savaşlarına gidecek ilk gerginlik başlamış olur.

İlerleyen yıllarda Tesla; Edison’un Doğrusal Akımına(DC) karşı, Alternatif Akımı(AC) keşfeder. Alternatif Akımın genliği ve yönü periyodik olarak değişen olması daha cazip olmuştur. Milyoner bir girişimci, Tesla’nın icatlarının uzun mesafe güç iletimini başarabileceğini düşünerek patentleri 60.000$ ve Westinghouse Şirketinde yüklü bir hisse (%40) karşılığında satın alır. AC başarılı olursa Tesla zengin olacaktır. Ve bunu önlemek için Edison bir karalama politikası yürütür. Hatta AC’nin kontrol edilemez ve öldürücü olduğunu göstermek için maymun fil vs gibi canlılara AC vererek öldürdüğü de söylenir. 1895’de Tesla’nın laboratuvarında yangın çıkar ve her şey kül olur. Ama o bu karanlıktan daha aydınlanmış olarak çıkar.

Tesla, kompleks bir jeneratör ve trafo sistemi tasarlayıp mühendisliğini yapar. Ve 1896’da ilk uzak mesafe AC hidroelektrik santrali devreye girer, böylece Buffalo şehri aydınlanır. Niagara Şelalesi’nden saniyede 3 milyon litre suda 2,4 milyon kilowatt elektrik üretir, ama Tesla daha büyük bir hayalin peşindedir, dünya çapında iletilebilen kablosuz enerji.

1899 yılında Colorado çayırlarında kablosuz enerji deneyleri yapmaya başlar. Onun büyücü olduğunu ve tanrının işine karıştığını düşünenler olmuştur, hatta uzayla iletişime geçtiği dahi iddia etmiştir. Bunların sebebi, Tesla’nın zamanının ötesinde bir dahi olmasıdır.

1898 de uzaktan kumandayı icat eden Tesla, 2 metreden kontrol edilebilen bir gemi ile gösteri yapar. Tesla’nın bir mekanik osilatör, yani deprem makinesi yaptığı da iddia edilir. Prensip, her şeyin rezonans frekansı olduğu ve bir osilatör gibi dış kuvvetle uyarı artırılırsa her malzeme parçalanabilir. Tesla’da inşat halinde bir binada bunu kullandığını söyler:

“Birkaç saniyede binanın titremeye başladığını hissettim. On dakika daha devam etseydim binayı ve sokağı yıkabilirdi. Aynı cihazla Brooklyn Köprüsünü 1 saatten kısa bir süre içinde East Rivera indirebilirdim.”

1909’da Nobel ödülü radyonun icadı sebebiyle ünlü bilim adamlarından Marconi’ye verilir. Ancak Marconi’nin Tesla’nın patentlerini kullandığı çok sonra anlaşılır. Ve patentler gerçek sahibine verilir. Tesla bu durumla ilgili; ‘‘Marconi iyi bir dost, 17 adet patentimi kullanıyor, bırakın devam etsin” demiştir.

Garip takıntıları olan Tesla güvercinlerle dostluk kurduğunu hatta bir tanesi ile ilişkisinin olduğunu söylemiştir. İnsanlarla el sıkışamayan aşırı titiz ve hayatında ki her şeyin üçün katı olmasına takıntısı olduğu da yine garip takıntılarından biridir.

7 Ocak 1943 itibarıyla, yirmi altı ülkede kendisine ait üç yüze yakın patenti bulunmakta olan büyük deha son yıllarını New Yorker Otelde tek başına geçirmiştir. Tabi ki oda numarası gene üçe bölünebilir olmalıdır; 3327. 7 Ocak 1943 yılında New Yorker Oteli’nde hayatını kaybetmiş ve öldükten sonra otel sahibi bu odayı ona ithaf etmiştir.

“Para insanların kendine biçtiği kıymete haiz değildir. Benim bütün param deneylere yatırılmıştır. Bunlarla yeni keşiflerde bulunup insanoğlunun yaşamını biraz daha kolaylaştırmasını sağlıyorum’’ diyen bu deha bilimin metalaşmasına karşı tepkisini örnek yaşamıyla göstermiştir.

Kaynakça:

Nikola Tesla ve Metalaşmamış Bilim sunumu Selim Öztemel

Nikola Tesla – Marc J. Seifer Tesla – Elektriğin Tanrısı – Soner Tuna

Zamanın Ötesindeki Deha Tesla – Margaret Cheney

YouTube Kanalımız

İlginizi çekebilecek videolar:

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1417 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*