Nikola Tesla ve Tesla Bobini
Tesla ismine yapılan filmler, yazılan kitaplar ve Elon Musk öncülüğünde üretilen ‘Tesla’ otomobilleri sayesinde hepimiz aşinayız. Nikola Tesla Sırp asıllı Amerikalı bir mucit ve bilim insanıdır. Hayatı boyunca radar, telsiz, uzaktan kumanda gibi çeşitli buluşları olmasına rağmen en çok alternatif akım çalışmaları ile tanınmaktadır. Tesla’nın en önemli buluşlarından birisi de Tesla Bobini’dir. Peki Tesla Bobini hakkında ne biliyoruz?
Nikola Tesla, matematiksel olarak ışığın dalga özelliğinin olduğunun ispatlanması ile yüksek frekanslı alternatif akım üretme imkanının olduğunu fark etmiştir. Bunun üzerine 1891 yılında kendi adını verdiği Tesla Bobinini icat etmiştir. Tesla bobinlerinin amacı yüksek gerilim ve frekansta, düşük akımda alternatif akım (AC) üretmektir. Bu devreyi kurmak için en temel biçimde güç kaynağı, büyük bir kapasitör, bobinin kendisi ve kıvılcım aralığı elektrotları gerekmektedir. Tesla bobinleri sarım sayısı az olan birincil bobin, sarım sayısı fazla olan ikincil bobin olmak üzere iki bobinden, kapasitör, yüksek gerilim trafosu ve ikincil bobine bağlanan toroidden oluşmaktadır. Bu bobini icat edip, patentini alan Tesla, şehir – şebeke geriliminin binlerce katına çıkarılabileceğini de kanıtlamıştır. Ayrıca Tesla Bobinleri ile kablosuz elektrik enerjisi yayılımı mümkün kılınmış ve elektriğin kablosuz iletiminin sağlanması sayesinde günümüz teknolojisinin temelleri atılmış oldu.
Bobinlerin yapımında kullanılan direnç, transistör gibi devre elemanları, bobinin yapıldığı zamanda biliniyor ve kullanılıyordu. Devre tasarımında verimliliğin ve başarının sebebi olağan dışı elemanların kullanıması değil, Tesla’nın incelikle tasarlanmış dizaynıydı. Nikola Tesla’nın bu cihazı üretmekteki asıl amacı daha verimli ışıklandırma sistemleri kurabilmekti. Basit bir düzenek gibi gözükse de Tesla Bobinleri oldukça güçlü elektrik alanları yaratabilirler. Büyük bobinlerin 50 fit (15,24 metre) uzaklıktaki floresan ışıkları kablo kullanılmaksızın yaktığı bilinmektedir. Elektrik alanın elektrotları kullanmadan direkt olarak ışığa gitmesi, yanmış floresan lambalarını bile yakabilir.
Nikola Tesla’nın onlarca keşfinden biri olan Tesla Bobininin icadı MR (manyetik rezonans), radyo antenleri, röntgen gibi bugün hayatımızı kolaylaştıran cihazların önünü açmış oldu. Hayatı boyunca patentini alabileceği buluşlar üretmeye çalışan Tesla, ömrünün son dönemlerinde projeleri için yeterli ödenek bulamadı. Onlarca buluşa imza atmasına rağmen Tesla New York’ta bir otelde parasız bir şekilde hayata gözlerini yumdu.
Yazan: Elif Işık
Kaynak**
Kaynak***
Kaynak****
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Nikola Tesla ve Metalaşmamış Bilim
Bir yanıt bırakın