Nükleer Enerji Nedir?

Nükleer Enerji Nedir?

Bugün nükleer enerjiye başlangıç yapacağız ilk olarak nükleer enerji ne demektir. Nükleer latincede çekirdek anlamına gelir yani nükleer enerji atom çekirdeğinin enerjisidir. Bu enerjiyi üretmek için iki farklı yol vardır. Fisyon ve füzyon. Gelin sizinle atom çekirdeğine doğru bir yola çıkalım.

Fisyon Nedir?

Fisyon ağır çekirdekli bir atomun (nikel-62’den ağır olan çekirdekler)nötron bombardımanına tutularak zincirleme reaksiyon ile  çekirdeğinin bölünmesidir. Bundan enerji elde etmek için genellikle uranyum-238 cevheri kullanılır. Uranyum 238 cevheri uranyum-235′ e dönüştürülür bu işlemden sonra uygun ortamda, uygun hız ve düzlemdeki nötronlar uranyum 235′ in üzerine gönderilir. Buradan açığa çıkan nötronlar diğer atomlara, onlar diğer atomlara şeklinde bir tepkime gerçekleştirilir ve çok yüksek derecede bir enerji açığa çıkar.

Füzyon Nedir?

Füzyon birleşmektir. İki atomun çekirdeği birleşir ve yeni bir element ortaya çıkar. Bunu aslında güneşimiz her saniye milyarlarca kere yapıyor ve dünyamız bunun sayesinde enerji üretiyor. Bu mükemmel bir enerji.

Hangi ülkelerde nükleer enerji kullanıyor?

Amerika 100 reaktör ve elektrik enerjisinin %20 sini (2 reaktör inşaatda 3 reaktör planlanıyor 105 olacak yani)

Fransa 58 reaktör ile elektrik enerjisinin %70’inden fazlasını

İngiltere 15 reaktör ile elektrik enerjisinin %19’unu

İsveç 10 reaktör ile  elektrik enerjisinin %40’ını

Belçika 7reaktör ile elektrik enerjisinin %50’sini

İspanya 7 reaktör ile %21 ini

Kanada 19 reaktör ile elektrik enerjisinin %15’ini

Meksika  2 reaktör ile elektrik enerjisinin %6 sini

Rusya 36 reaktör ile elektrik enerjisinin %17’sini

Rusya 2030’da enerji üretiminde nükleer enerjinin payını %30’a 2050’de %50’ye ve yüzyıl sonuna kadarda %80’e ulaşmaya çalışıyor.

Çin  36 reaktör ile elektrik enerjisinin %3’ünü (18 reaktör daha planlanıyor)

Nükleer Enerji Nedir?

Nükleer enerjiden sağlıyor. Ayrıca komşumuz olan Bulgaristan, Ermenistanda da nükleer santral bulunuyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Bangladeş ise nükleer reaktör kurmayı planlıyor.

Kısacası nükleer enerji az madde ile çok enerji üretilmesini sağlayan ve hala gelişmekte olan bir alandır. Gelişen reaktörler, Toryum elementi üzerindeki çalışmalar nükleer enerji santrallerinin daha da gelişerek çok daha az zararlı olması ve en önemlisi Çernobil veya Fukuşima gibi felaketlerin bir daha yaşanmaması için gelişmeye devam etmektedir.

Yazan: Arda KÖROĞLU

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*