Ölürken Beyinden Anılar Gerçekten Geçer mi?
Ölümden dönen insanların “havada süzüldüm”, “parlak bir ışık gördüm”, “hayatım film gibi gözümün önünden geçti” gibi ifadeler ile deneyimlerini anlattıklarını duymuşsunuzdur. Ölüme dair bu deneyimlerin nörofizyolojik olarak nasıl meydana geldiği bilinmiyor. Geçerli teorilere göre ölümden sonra beyin etkinliği de duruyor.
Fakat yeni çalışmalar bu durum için bazı şüpheler yarattı. Fareler üzerine yapılan araştırmada ölümden sonra beyin etkinliklerinin kısa süreliğine artığını gösterdi. Hatta insan beynindeki “heyacan” dalgaları ile ilgili kanıtlar da bulunuyor. Ama bu kısa zaman içerisinde neler yaşandığı bilinmiyor.
Hanan Üniversite’nden Raul Vicente ölüm sırasında beyin dalgalarını kaydetmeyi başardı. 87 yaşında epilepsi hastası, tedavi için getirildiği hastanede beyin durumu EEG (Elektro Egnsefalogram) ile takip edildi. Hastaneye gelişinden birkaç gün sonra ölümcül bir kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.
Ölüm anındaki 900 saniyelik zaman diliminde beyin etkinliğini kaydeden bilim insanları, ölümden 30 saniye sonra nelerin yaşandığını incelediler. Kalbin durmasından hemen önce ve sonrasında gama dalgalarında değişimler olduğu görüldü. Beynin etkinliğinin azaldığı evrede, hızlı hareket eden gama dalgalarının görece enerjisi artmış. Beyin dalgaları ile ilgili önemli karakteristik değişimler olmuş.
Yapılan çalışma ölmekte olan bir insan beynin, ölüm evresinde dahi koordineli etkinlik üretebildiğini kanıtlanmış oldu. İlginç olan şu ki; gama dalgaları, sağlıklı insanlarda bilginin işlenmesi ve bilginin geri çağrılmasında gibi beyin görevlerinde rol oynuyor. Bu dalgalar rüya görülmesinde ve derin meditasyonlarda da ölçülebiliniyor. Bu da ölüm esansında gerçekten de eski anıların görülebilineceği anlamına geliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın