Ondalık Sayı Sistemini Kim Buldu?

Ondalık Sayı Sistemini Kim Buldu?

Onluk saysı sistemi, Antik Mısır hiyerogliflerine kadar dayanır. MÖ 3.000 yıllarına kadar dayanan bu sistem, son 5000 küsür yıldır kullanıyor olsa da, kesirlerin ve kesirli ondalıklı sayıların tarihi kısmen daha yakın zamandadır.

Ondalık Sayı Sistemini Kim Buldu?

Basamaklı olmayan sayı sistemlerinde kesirli sayıların kullanımı, 1. yy’da Çin medeniyetinede kullanılmaya başlanmıştır. Bu kesirli sayı kullanımı, Çin üzerinden Orta Doğu uygarlıklarına ve ordan da Avrupa’ya kadar ulaşmıştır. Fakat bugün bildiğimiz ve kullandığımız anlamda basamaklı, kesirli ondalık sayıların kullanım tarihiyse günümüze ve coğrafyamıza çok daha yakındır.

İlk olarak 10. yüzyılda Arap matematikçi El Uklidisi tarafından kullanılan kesirli sayılar, daha sonra 1350 yılında Yahudi matematikçi Immanuel Bonfils ve Avrupalı meslektaşı Simon Stevin aracılığıyla yaygın hale gelmiştir.

Her ne kadar kesirli sayıların babası bazen El Kashi, bazense Harizmi olarak anılsa da, bu doğru değildir. Aslınada Harizmi’nin İslami ülkelerin bilimine 9. yüzyılda kattığı kesirli sayı sistemi, Çin’in geliştirdiği ve kullandığı sistemin aynısıdır. Günümüzdeki “a/b” şeklindeki yazım şeklini matematiğe kazandıran El Uklidis’dir.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*