
Ormanlar Sadece Basit Bir Ağaç Topluluğu Değil Çok Daha Derinler…
Ormanlar sadece basit bir ağaç topluluğu değildir. Şaşırtıcı derecede derindirler. Bu hafta ki yazımızdan sonra ormanlara bakış açınız değişebilir.
Ormanlar, kendi aralarında mantarlar üzerinde kurduğu bir iletişim ağı ile tek bir organizma gibi yaşamlarını sürdürürler. İçinde yaşayan tüm bitki türleri ile aralarında iletişim kurarlar. Tehlike durumunda birbirlerine uyarıcı sinyaller gönderirler. Birbirlerine besin takviyesi yaparlar. Aralarında ki “Yeni Yetişen” fidelere takviye vererek destek olurlar. Hatta fidenin etrafında ki ağaçlar fideye gölge yaparak daha sağlam daha uzun ömürlü olmalarını sağlarlar. Ne müthiş değil mi! Yaşamın zekası tahmin ettiğimizden çok daha büyük…
Ormanların Sosyal Ağı Wood Wide Web
Bu ağı sağlayan mantarlardır. Mantarlar ormanların internet şebekeleridir. Aslında aralarında basit bir ticaret ilişkisi vardır. Mantarlar ağaçların birbirine gönderdiği üç karbona bir şeker alır. Ormanlar mantarların miselyum (mycellium) denilen kökleriyle, ağlarıyla çevrilidirler. Miselyum tüm araziye yayılır. Toprağı sıkı sıkı kavrar ve bir arada tutar. Yüzlerce kilometre alana yayılabilirler. Bu ağlar sayesinde bu organizmada ki tüm bitki örtüsü ve tüm ağaçlar iletişim kurarak yaşamlarını sürdürürler.
Mikorizal Mantar Ağının İlk Küresel Haritası Çıkarıldı
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, İsviçre’nin Zürih Kentinde ki Crowther Laboratuvarı ve ABD’ deki Stanford Üniversitesi tarafından yapıldığı çalışmada küresel orman inisiyatifi’nin 70’den fazla ülkede ki 1.2 milyon orman 28 bin türü kapsayan veri tabanı kullanıldı.
Milyonlarca doğrudan orman gözlemi ve yerdeki simbiyotik bağlarını kullanan araştırmalar, ilk kez bu mantar ağlarını aşağıdan yukarı görselleştirebilen modellemeler yaptı.
Araştırmalardan Prof. Thomas Crowher BBC ‘ye yaptığı açıklamada; “ilk kez ayaklarımızın altında ki dünyaya dair küresel ölçekte bir bakış açısı” elde ettik dedi.
Araştırma mikorizal ağların iklim değişikliğinin etkilerine karşı ne kadar büyük tehdit altında olduklarınıda gösterdi. Profesör Crowther “MR çekmenin bize beynin nasıl çalıştığını göstermesine yardımcı olması gibi, toprağın altında ki bu mantarların küresel haritası, küresel ekosistemlerin nasıl çalıştığını gösteriyor” dedi ve şöyle devam etti. “Belli tipteki mikroorganizmaların dünyanın belirli yerlerinde yaşadığını tesbit ettik ve bunu anlayarak belli türdeki mikroorganizmaları nasıl yeniden inşa edebileceğimizi ve iklimin nasıl değiştiğini anlayabiliriz. Büyük kısmını kaybediyor olmamız, sıcaklıkların ve karbon salınımının arttığı kısırdöngüyü büyütebilir. İklim değişikliğini arttırabilir.”
Yazan: Damla Buket TAŞ
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın