Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) Nedir?
Kıskançlık, çoğu insanın hayatında belli dönemlerde deneyimlediği karmaşık duygu durumudur. Temelde iki farklı çeşidi vardır. Bunlardan ilki, haset dediğimiz “Bende yoksa başkasında da olmasın.” düşüncesinden kaynaklanan kıskançlıktır. “Bende yoksa başkasında da olmasın.” düşüncesinin derininde imrenme duygusu yatar ve patolojik yönü yoktur. Othello Sendromu olarak yazımızda değineceğimiz kıskançlık türü ise hastalıklı kıskançlık olarak bilinir. Elinde olan şeyi kaybetme korkusu üzerine kuruludur. Genelde eşler arasındaki ikili ilişkilerde görülür. Kişide saplantılı düşüncelere neden olur ve tedavi edilmesi gerekir.
Othello sendromu (patolojik kıskançlık), dışarıdan bakıldığında çok dikkat çeken bir rahatsızlık değildir. Bu sendroma sahip kişiler tıpkı diğer insanlar gibi günlük yaşantılarını sürdürebilirler. Ancak ikili ilişkilerinde sıklıkla kavga, gerginlik durumu vardır. Bazı vakalarda durum daha ılımlı seyrederken bazılarında sendroma sahip olan kişi hem kendine hem de karşısındakine zarar veren birey haline gelebilir. Günümüzde örnekleri oldukça fazla; mesela son zamanlarda işlenen kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğunun altında othello sendromunun yattığı düşünülüyor. Bu tür vakaların mutlak suretle psikolojik tedavi görmesi gereklidir. Daha ılımlı olan vakalarda ise en azından terapi desteği alınmalıdır.
Othello Sendromu kimi zaman başka nörolojik ya da psikolojik bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Epilepsi, şizofreni, demans, alkolizm, depresyon othello sendromu belirtilerini ortaya çıkarabilen birkaç hastalıktır.
Othello Sendromu Belirtileri
- Birlikte olduğu kişiyi herkesten ve her şeyden saplantılı şekilde kıskanma
- Olmadık senaryolar kurup buna kendini inandırma
- Ayrılığı fobi haline getirme
- Aşırı saldırganlık ve şiddet eğilimi
Bu hastalığa sahip kişiler, ellerinde hiçbir kanıt olmaksızın partnerlerinin kendilerini aldattığı, sevmediği düşüncesine kapılır. Bu ihtimali o kadar sık düşünürler ki bir süre sonra kurdukları senaryo onlara tamamen gerçekmiş gibi görünür. Şüpheler hastanın beyninde yer edinmeye başlayınca hasta partnerini sürekli sorgulamaya başlar. En ufak hareketini bile takip eder; iş yerine sürpriz ziyaretler düzenler, kıyafetlerini arar, iletişim kurduğu kişileri araştırır hatta yakından izlenmesi için özel dedektif tutar. Kıskanç bireyler bazen bunlarla kalmayıp anormal davranışlarda (şiddet eğilimi vs) bulunmaya başlayabilir.
Yazan: Gül Zeynep SİNAN
Bir yanıt bırakın