Pahalı Gen Tekniklerinin Yaptığını, Sirkede Yapabiliyor

Pahalı Gen Tekniklerinin Yaptığını, Sirkede Yapabiliyor

Asetik Asit ile tedavi edilen bitkiler, kuraklığa karşı daha dirençli hale geliyor. Riken araştırma enstitüsünde ki Japon bilim insanları özellikle pirinç, buğday, mısırın sirke ile müdahale edildiği zaman, uzun kuraklık dönemleri ile baş edebildiğini ve verimde düşüş kaybının çok az yaşandığını tespit ettiler. Uzun süreli kuraklık dönemlerinde bu uygulamanın mahsul alımında çok başarılı olduğunu garanti ediyorlar. Pahalı ve son teknoloji ile geliştirilmiş gen laboratuvarlarında genetik teknikler ile farklı türden bitkiler daha dirençli hale getirile bilinir, fakat bu teknoloji her ülkede mevcut değildir. Dolayısıyla pahalı gen teknikleri yerine sirke kullanımı mahsullerinizi, özellikle kuraklıklarda verimli hale getirecektir.

Asetik Asit organik bir asittir. Sirkeye eksi tadını ve kokusunu verir. İşte sirke bu asetik asitin yaklaşık, %5 inceltilmiş halidir. Japon bilim insanlarının yaptığı araştırma ve deneylere göre ise kuraklık döneminde bitkilerin ömrünü uzatmada maliyeti çok uygun bir yöntem olarak kullanıla bilinir.

Bitkileri asetik asit ile tedavinin detaylarını Riken araştırma enstitüsünde bu araştırmayı yöneten ekibin başında ki bilim insanı Jong-Myong Kim şöyle açıklıyor : Asetik asit ile bitkinin teması, yeni bir biyokimyasal süreç yaratıyor. Normal koşullar altında, insanlar, hayvanlar ve bitkiler bünyelerindeki şekeri parçalayarak kendilerine enerji üretirler. Aşırı kuraklık altında bitkiler, bünyesinde bulunan şeker enzimini ( hda6 enzimi ) devre dışı bırakır. İşte Asetik asit barındıran sirke ise bitkide “Jasmonat” denilen ve stres reaksiyonları ve bitki büyümesinden sorumlu bir hormonu harekete geçirir. Jasmonat hormonu aktif olan bitki ise daha az stres ile ve olumsuz doğa koşulu olan kuraklık ile daha iyi başa çıkar.  

Kısacası, sirke, bitkilerde bulunan iki metabolik yol arasında anahtar görevi görüyor. Bunun için bitkiye sirkenin uygulanması şu şekilde : Asetik asit, başka organik asitler ve saf su ile bir karışım elde ettiler. 14 gün susuz kalmış bitkilerin köklerini bu karışım ile suladılar. Kurumakta olan bitkilerin %70`ini bu yöntem ile kurtardılar. Fakat sadece su ile hayata döndürülmeye çalışılan bütün bitkiler ise kurudular.

Çeviriİ. Kaya

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*