Paralel Evren Nedir?

Paralel Evren Nedir?

Kozmolojinin bir konusu olan ve başka evrenlerde alternatif kopyamızın olduğuna işaret eden bir evren teorisi. Bu evreni daha iyi anlamak için öncelikle Sicim Teorisine bakmamız gerekir.

Sicim Teorisi

Sicim teorisi kuantum mekaniği ile Einstein’in genel görelilik kanunun birleştiği teoridir. Bu teorinin ortaya atılmasının önemli nedenlerinden biri Einstein’in teorilerinin çoğunluğunun büyük patlama ve kara delikler içerisinde çökmesidir. Yani Einstein’in denklemlerini kullanarak büyük patlama veya kara delikler hakkında bir yere varamayız. Bu yüzden daha büyük ve geliştirilmiş bir teoriye ihtiyaç vardır. Bu da sicim teorisinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.

Kuantum mekaniği, maddeyi atom ve atom altı seviyelerde inceleyen bir bilim dalı olarak bilinmekte. Basitçe evreni derinlere inerek atomdan daha küçük parçacık düzeyinde inceliyorlar. Genel görelilik ise kütle çekim üzerine kurulmuş desek yeridir herhalde. Bu kuram kütle çekim kuvvetini uzay ve zamana bağlı olarak açıklıyor. Kurama göre zaman mekân ve madde birbirine tamamen bağlı. Birisi diğerinden bağımsız olamaz. İşte bu 2 tanımı birleştiren teoriye sicim teorisi diyoruz. Sicim teorisine göre evren titreşen atom altı düzeydeki ipliklerden oluşmaktadır. Genel görelilik, uzaydaki büyük kütleli cisimleri açıklarken kuantum mekaniği ise çok daha küçük cisimleri inceliyor. Yani birisi makro evreni bir diğeri ise mikro evreni inceliyor. Biz de tüm evreni tek bir teoride toplamak istediğimiz için işte bu iki teoriyi birleştirmek durumunda kalıyoruz. Bu sayede bütün evreni tek bir teori üzerinde anlamayı umut ediyoruz. Sicim teorisine göre bizim evrenimiz gibi birçok evren vardır. Bu birçok evrenin varlığı da paralel evren teorisinin ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur.

Paralel Evren

Paralel evren tanımını her ne kadar Albert Einstein tarafından oluşturulduğu bilinse de aslında Paralel Evren tanımını ilk olarak Amerikalı Fizikçi Hugh Everett tarafından oluşturulmuştur Bu evrenler var olan her şeyi yani bütün zaman mekân madde ve enerji ile birlikte bütün fiziksel kanın ve değişikleri kapsar. Bu evrenlere paralel evren veya alternatif evren denir. Peki paralel evrende aynı benlikle mi orada yaşıyoruz yoksa bizlerden bambaşka bireyler olarak mı bulunuyoruz. Her olay için karşımıza bir sürü seçenek çıkabilir. Ama yalnızca bir tanesini seçeriz. Geri kalan kararlar paralel evrendeki diğer bizler tarafından alınmakta. Kararlar bitince ise başa dönülmektedir. Bu kararlar ise ilk olarak nerede alınmakta sorusu hangimizin gerçek olduğu sorusunu sormamızı sağlıyor. İşte tam burada işler karışmakta. Urdan sonraki gelişmeler yalnızca birer teoriye dayanmaktadır. Paralel evrenin birçok modeli vardır. Şimdi o modellere bakalım.

Max Tegmark’a göre paralel evrenleri 4 seviyede inceleyebiliriz.

1. Seviye Paralel Evren Modeli

Bu teoriye göre uzay o kadar büyüktür ki başka dünyalar olması gerekir. Aslında sonsuz evrende sonsuz dünyalar vardır ve oralarda yaşananlardan bazıları bizim dünyamızla aynıdır. Fakat biz bunları göremeyiz. Bu seviyedeki teori 2 dayanağa dayanır.

  • Evren sonsuzdur
  • Sınırlı bir evren içinde bütün parçaların her bir konfigürasyonu birden fazla kez gerçekleşiyordur.
2. Seviye Paralel Evren Modeli

Evrenimizde aynı uzay zaman içerisinde sonsuz sayıda bölgeler bulunabilir. Birbirinden tamamen ayrı ve kopuk durumda bulunan bu bölgeler bilinen fizik kuralları geçerli değildir. Her bölgenin kendine has fizik kuralları vardır.

3. Seviye Paralel Evren Modeli

Kuantum mekaniği bu modelde devreye girmektedir. Bu evrenler kuantum fiziğinin çoklu dünyalar yorumundan kaynaklanır fakat bu evrende olabilecek her şey gerçekten olabilmektedir. Bu seviyedeki evren diğer şekillerden farklıdır çünkü bu bizim evrenimiz içinde yer alır. Biz bu evrenler hiçbir şekilde ulaşamayız. Seviye 1 ve 2 ile şu ana kadar hiç temasta bulunmadık ve büyük olasılıkla bulunamayacağız. Ama 3. Evren modelinde sürekli temas halindeyiz. Her an, her yeni karar alışımızda farkında olmasak da yeni bir evren yaratmış olacağız. Yani şu an gözlem yaptığımız dünyanın alternatifleri de vardır. Örnek olarak;

  • 2020 yılındaki ABD seçimlerini Donald Trump kazanabilirdi.
  • Dolayısıyla gidişatın başka olduğu yollar da vardır.
  • Olası dünyalar, gidişatın başka olduğu yolların tamamıdır.
  • Dolayısıyla olası dünyalar vardır.
4. Seviye Paralel Evren Modeli

Bu model bütün fizik yasalarına aykırı bir modeldir. Matematiksel bir evren hipotezidir. Burada bahsettiğimiz gerçekten fiziksel anlamda gerçek evrenlerdir. Her biri bizimkine benzer veya farklı olan fiziksel gerçeklerdir. Burada bağımsız yaşam formları oluşmuş olabilir. Canlı ve cansız ayrımının ötesine geçilen bu teoride bazı bilim dallarının tanınmaz olduğu tüm fiziksel gerçekliğe sahip evrenlerdir.

Günümüz bili adamları çoğu Tegmark’ın bizlere sunduğu 4 evren modelinin birincisini kabul ediyorlar. Paralel evren teorilerinde birçok bilim adamı ortaya teori atmıştır. Fakat bugüne kadar kabul gören en mantıklı ve açıklanması basit evren teorilerini ortaya atan kişi Max Tegmark’tır. Kuantum fiziğinin yetersiz kaldığı ve Einstein’in denklemlerinin eksik kaldığı bu konuda kesin konuşmak yanlıştır. Şu anda birçok kuram ve teori birleştirilerek paralel evren teorisi anlaşılmaya çalışılmaktadır.(M kuramı)

Bilimle kalın…

Yazan: Hasan SALHİ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Hasan Salhi (Gümüş Yazar) hakkında 27 makale
Merhaba. Celal Bayar Üniversite'sinde endüstri mühendisliği öğrencisiyim. Her zaman kaliteli ve özgün içerik hazırlamaya çalışıyorum Teşekkürler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*