Parazitler Kurtları Daha Cesur Yapıyor
ABD’de bulunan Yellowstone Ulusal Parkı’ndaki 200’den fazla kurt üzerinde yapılan araştırmaya göre, davranış değişikliğine sebep olan parazitler (Toxoplasma gondii) ile enfekte olan kurtların sürü lideri olma ve sürüleri terk etme olasılığının daha fazla olduğu görüldü. Bu tek hücreli parazitler, konak canlıyı riskli davranışlar sergilemeye teşvik ettiği daha önceleri de gözlemlenmişti.
Communications Biology’de yayımlanan makaleyede T. gondii enfeksiyonuna yakalanan kurtların sürü lideri olma ve sürüleri terk etme olasılığının önemli derecede artığı var bu kararın kurt için hayatındaki en önemli kararı olduğu belirtiliyor.
Toxoplasma gondii enfeksiyonun neden olduğu hastalık olan toksoplazmoz yaygın görülen bir hastalıktır. T. gondii yalnız kedigillerde üreyip, yaşam döngüsünü tamamlayabilen bir parazittir. Fakat tüm sıcakkanlılarda konaklayabiliyor. Bu parazit insanların %33’ünde bulunduğu düşünülüyor. Fakat sağlıklı bir bağışıklık sitemi olduğunda bu parazit hastalığa dönüşmüyor. Hastalık semptomları hafif gribe benziyor. T. gondii insanlarda artan testesteron seviyesine ve davranış değişikliğine neden oluyor.
2013 yılında yapılan çalışmada, bu parazitler enfekte olan kemirgenlerde testesteron üretimi artarken kedilerden daha az korkar hale geldiği belirtiliyor. T. gondii ile enfekte olmuş şempanzelerin leoparlardan daha az korktuğu da gözlemlenmişti. Enfekte sırtlanların da aslanlar ile daha çok mücadeleye girdiği kaydedilmişti.
Araştırmada kurtların 30 yıllık verileri incelendi ve kurtların yeni sürüler oluşturmak için ailelerini terk ettiği ve bu riskli davranışı sergilemede çekinmediği ve bazen bu davranışların başarısız olduğu kanıtlanmış oldu.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Mind-controlling parasite turns wolves into pack leaders, 30.11.2022, LiveScience
Bir yanıt bırakın