Plastik Kirliliği Okyanusları Öldürüyor

Plastik Kirliliği Okyanusları Öldürüyor

Çevre kirliliği günümüzde dünyanın en büyük sorunlarından biri. İklim değişikliğinin artık iklim krizine döndüğü noktada etrafımızda olup bitenleri görmezden gelemeyiz. Şehirlerimizde ve ormanlarımızda gördüğümüz kirliliğin çok daha kötüsü şu an okyanuslarda yaşanıyor. Artan dünya nüfusu ve tüketim ile beraber okyanusları çok daha  fazla kirletiyoruz.

Plastik endüstride çok kullanışlı bir madde ve kullanım alanı büyük çeşitlilik gösteriyor. Bu endsütrilere; gıda, paketleme, inşaat, spor, otomotiv, tarım ve elektronik örnek verilebilir. Hafif, ucuz ve dayanıklı olması da plastiği ekonomi için kullanışlı yapıyor ama sorun da burada başlıyor. Ucuz olması sebebiyle çok üretilen plastik genellikle tek kullanımlık ürünler – pet şişe gibi – yapımında kullanılıyor ve insanlar işleri bittikten sonra bu ürünleri genellikle çöpe atıyor. Plastik kirliliği tüm dünya için bir tehdit olmakla beraber Pasifik adaları ve okyanus kıyılarını daha kötü etkiliyor. Turistik Bali ve Maldiv Adaları turistlerin attığı çöplerin sebep olduğu kirlilikten muzdaripler. “Yedinci Kıta” olarak da adlandırılan Büyük Pasifik Çöp Adası da durumun vehametini gözler önüne seriyor. Bahsedilen çöp adasının tahmini boyutları Türkiye’nin üç katı kadar ve önlem alınmazsa çöp adaları büyümeye devam edecek.

Biraz da istatistiklere bakalım.

  • Her yıl 300 milyon tondan fazla plastik üretiliyor
  • Okyanuslara her yıl 8 milyon ton plastik çöp atılıyor. Yani okyanustaki atıkların yüzde sekseni.
  • Her yıl 100.000 deniz memelisi ve kaplumbağası, 1 milyon deniz kuşu plastik kirliliği yüzünden ölüyor.
  • Önümüzdeki yirmi yılda plastik üretiminin 2 katına çıkması bekleniyor, bu da daha fazla kirlilik demek.
  • Okyanusların sadece yüzde 4ü koruma altında.

Deniz canlılarının sindirim sistemleri ve kanlarından alınan örneklere dayanarak; deniz kaplumbağalarının neredeyse hepsinde, balinaların %59’unda, deniz ayılarının %36’sında, deniz memelilerinin genelinin %43’ünde, deniz kuşlarının %40’ında plastik izine rastlandı. Plastiğe dolanmış hayvanlar, Plastik kirliliği deniz hayvanlarını öldürmek ve sağlıklarını bozmakla da kalmıyor; insanlara da zarar veriyor. Okyanus ve denizlerin gıda sektörü için önemi düşünüldüğünde artan kirlilik gıda kalitesi ve güvenliğini zedeliyor. Zehirli maddeler ve plastik parçacıkları onları tüketen insanların vücutlarına da geçerek insanları etkiliyor.

Plastiği hiç kullanmadan yaşamak şu an için çok zor ama küçük önlemler bile uzun vadede dünyamızın iyiliğini sağlayacaktır. Plastik poşetler daha az kullanılmalı, pet şişe yerine cam şişe tercih edilmeli, plastikler doğaya ya da normal çöp kutularına değil geri dönüşüm kutularına atılmalı.

Dünya Geri Dönüşüm Günü' İlk Kez Kutlanacak| Yapı

Yazan: Göktuğ DONK

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

Kaynak******

Kaynak*******

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*