Primatlar Ağaçları Terk Etmeye Başladı
Küresel ısınma ve dünya genelindeki ormanların azalmasından dolayı lemurların ve ağaçta yaşan primatların ağaçları terk ettiği belirtiliyor. Son yapılan araştırma ile yaşam alanlarının değiştirilmesi bu türlerin kurtarılabilineceği belirtiliyor fakat türler her tür yer ve ortama uyum sağlayamaz.
SAN Diego Zoo Wildlife Alliance kuruluşu, ağaçlarda yaşayan belli başlı primat türlerinin yerde daha fazla zaman geçirdiklerini belirtililer. 124 enstitüden 118 bilim insanı ile birlikte bir çalışma başlatıldı. Bilim insanları, 150 bin saatlik gözlem sürecinde, 15 lemur ve 32 maymun türünü Amerika ve Madagaskar’daki 68 bölgede incelediler. Bu hayvanlar genellikle ağaçlarda yaşıyorlar.
PNAS dergisinde yayımlanan makaleye göre, primatların yerde geçirdikleri süre için, insan etkisi ve türe özgü özellikler ne derece olduğu belirtildi. Yayınlanan veriler türler içindeki ve türler arasındaki farklılıkları ortaya koydu.
Sonuçlara göre daha az meyve yiyenler, daha geniş beslenme paleti olanlar ve geniş sosyal gruplarda yaşayanlar büyük olasılıkla yerde yaşamaya başlıyorlar. Geniş gruplar, düşmanlardan daha iyi korunabildiği için daha kolay besin bulabiliyor. Ayrıca daha fazla güneş ışını alan ağaç tepelerinden kaçarak sıcaktan da korunmuş oluyorlar. Örneğin, Madagaskar’ın sıcak tropikal ormanlarında yaşayan Eulemur fulvus ve Eulemur rufifrons gibi primat türlerinin, serin ve nemli ormanlarda yaşayan hemcinslerine göre yerde çok daha fazla vakit geçirdikleri kaydedilmiş.
Bu sayede su kaynaklarına daha kolay ulaşabiliyorlar. Bu da yerdeki yaşama uyum sağlanmakta olarak değerlendiriliyor. Primatlar yerde daha fazla zaman geçirerek, ormanların yok oluşundan ve iklim değişikliğinden kaçınmış oluyorlar. Fakat bu tür bir önlem her primat için mümkün gözükmüyor. Bilim insanları, uyum sağlayamayacak türler için acil ve hızlı bir önlem alınması gerektiğini belirtiyorlar.
Genel olarak primat evriminde ağaçtan, yerdeki yaşama geçiş bir kaç kez tekrarlanmıştır. Fakat günümüzdeki bu hızlı değişim ciddi bir tehdit olarak duruyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın