Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşı Uzay Araştırmalarını ve Keşiflerini Nasıl Engelliyor?
Bir Mars gezgini, bir X-ışını teleskopu ve birkaç düşük Dünya uydusu beklemede.
Uzay araştırması, Dünya yüzeyinden çok uzak bir çaba gibi görünebilir, ancak yerdeki olaylar uzaya yansıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı bir istisna değildir.
Bir roket fırlatma sisteminden Mars’ı keşfetmek için bir gezici setine kadar, çok çeşitli uzay görevleri, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinin ardından yerdeki artan gerilimler nedeniyle erteleme veya iptallerle karşı karşıya. Amerika Birleşik Devletleri ve diğerleri Rusya’ya yaptırımlar uyguladılar; Sonuç olarak Rusya, uzayla ilgili planlarını sürekli olarak değiştirmekte ve iptal etmektedir. Değişimler, uluslararası iş birliklerinden uzaya gitmek için Rus roketlerine dayanan görevlere kadar her şeyi etkiliyor.
İşte bu projelerden bazılarına daha yakından bir bakış.
ExoMars Gezgini
ExoMars misyonu, Avrupa Uzay Ajansı ile Rus uzay ajansı Roscosmos arasındaki bir ortaklıktır. Bu, bir yörünge aracı ve bir geziciden oluşan iki parçalı bir Mars görevidir. Orbiter, 2016’nın sonlarından beri Kızıl Gezegende bulunuyor ancak Rosalind Franklin gezicisinin bu Eylül’de fırlatılması gerekiyordu.
Avrupa Uzay Ajansı veya ESA, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada “Yaptırımlar ve daha geniş bağlam, 2022’de bir fırlatma olasılığını çok düşük kılıyor” dedi
Dünya’nın ve Mars’ın yörünge geometrisi nedeniyle, bir uzay aracının gezegenimizden Mars’a en doğrudan yörüngesi iki yılda bir tekrar eder ve bu fırlatma penceresi iki haftadan daha az bir süre açık kalır. Geçmiş yaşamın belirtilerini arayacak olan ExoMars gezgini, başlangıçta 2020’de piyasaya sürülecekti, ancak pandemi ve teknik sorunlar nedeniyle 2022’ye düştü. Şimdi tekrar 2024’e kayma riski var.
eROSITA Teleskopu
Spectrum-Roentgen-Gamma, Almanya ve Rusya tarafından ortaklaşa yürütülen ve son iki buçuk yıldır evrenin büyük ölçekli yapısını haritalayan uzay tabanlı bir X-ışını gözlemevidir. Sondanın ana teleskobu eROSITA, “inek” olarak bilinen tuhaf bir yıldız patlaması da dahil olmak üzere yüzlerce gök cismi keşfetti. Almanya, Garching’deki Max Planck Enstitüsü’ndeki SRG liderliğinden yapılan açıklamaya göre, Almanlar 26 Şubat’ta “Rusya ile iş birliğini dondurmak” amacıyla eROSITA’yı güvenli moda geçirdi.
Yine Garching’de bulunan Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü’nde gökbilimci olan Andrea Merloni, “Bu, veri almadığımız, ancak hayati alt sistemleri açık tuttuğumuz, teleskopun standart, geri dönüşümlü bir çalışma modudur” diyor ve eROSITA’nın proje bilimcisi. Misyonun başka herhangi bir yönü veya Rusya ile iş birliği hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Rus Haber Ajansı TASS 1 Mart’ta Roscosmos’un bu güvenli mod eyleminin ve diğer Avrupa uzayla ilgili yaptırımların mali kaybını tahmin etmeyi planladığını ve ardından Rus uzay ajansının projelerin “Avrupa tarafını” faturalandıracağını bildirdi.
Bu arada ESA, 28 Şubat tarihli açıklamasında “Rus devlet uzay ajansı ile iş birliği içinde yürütülen devam eden programlarımızın her birinin sonuçlarını değerlendiriyor” dedi.
Navigasyon Uyduları
Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlara yanıt olarak, Roscosmos başkanı 26 Şubat’ta ajansın, Fransız Guyanası’ndaki Kourou’daki Avrupa uzay limanı ile iş birliğini askıya aldığını ve düzinelerce çalışanını siteden geri çektiğini duyurdu. Önümüzdeki yıl, Nisan ayı başlarında bir çift Avrupa navigasyon uydusu da dahil olmak üzere, bir Rus Soyuz roketi aracılığıyla bu konumdan birkaç uzay görevi başlatıldı.
Bu uydular, Amerika Birleşik Devletleri’nin GPS sistemine Avrupa yanıtı olan Galileo navigasyon sistemini oluşturan halihazırda fırlatılmış iki düzine ile birleşecekti. İki ek Galileo uydusu da yörüngede, ancak yanlış yerleştirilmişler ve bunun yerine bilim ve arama kurtarmaya odaklanıyorlar.
OneWeb İnternet Ağı
Yüzlerce düşük Dünya uydusu ile uzay tabanlı bir internet ağı inşa eden İngiltere şirketi OneWeb de fırlatma ertelemesiyle karşı karşıya.
Bir Soyuz roketinin, ağı 2022’de tamamlamayı amaçlayan bir dizi fırlatmadan biri olan 4 Mart’ta birkaç düzine OneWeb uydusu göndermesi planlanmıştı. Uyduları, şirketten askeri amaçlarla kullanılmayacaklarına dair bir garanti almadan fırlatmak. Ayrıca, Birleşik Krallık hükümetinin yapmayı reddettiği görevdeki payını satmasını talep etti.
Venüs’e Venera-D Görevi
Rus-Ukrayna savaşı da ABD’nin uzay faaliyetlerini etkiledi, ancak Avrupalı meslektaşları üzerindeki etkisinden daha az ölçüde. NASA’nın birkaç ticari ortakla ilişkisi var, bu nedenle ajans Roscosmos’a daha az güveniyor. Ancak NASA hala bazı etkiler hissediyor.
Örneğin, ABD yaptırımlarına misilleme olarak, Roscosmos başkanı 26 Şubat’ta NASA’nın Rus liderliğindeki Venera-D Venüs misyonuna katılımının “uygunsuz olacağını” söyledi.” Bu görev, bir yörünge aracı, iniş ve yüzey istasyonunu içerecek ve Venüs’ün eski ve şimdiki yaşanabilirliğini anlamaya odaklanacak.
Ancak, Venera-D bu on yılın sonlarına kadar fırlatılmayacak ve NASA sadece bazı planlama gruplarına dahil oldu. ABD uzay ajansı, halihazırda iki Venüs görevi üzerinde çalışıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu
Rusya ile uzayda birçok iş birliği alanı yıpranırken, Uluslararası Uzay İstasyonu iş birliği şimdiye kadar değişmedi. Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki NASA halkla ilişkiler görevlisi Joshua Finch, bir e-postada, “NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunun devam eden güvenli operasyonları için Devlet Uzay Şirketi Roscosmos da dahil olmak üzere tüm uluslararası ortaklarımızla çalışmaya devam ediyor” dedi.
Şu anda istasyonda iki Rus kozmonot, dört NASA astronotu ve bir ESA astronotu var. Finch, bu ayın ilerleyen saatlerinde, iki kozmonot ve NASA astronotlarından birini Dünya’ya iade etmek için bir Rus Soyuz kapsülünün ayarlandığını ve planlandığı gibi Kazakistan’a indiğini söyledi.
Bununla birlikte, 1 Mart’ta NASA Danışma Konseyi toplantısında, eski bir NASA yardımcı yöneticisi olan Wayne Hale, ABD uzay ajansına Rusya’nın artık uzay istasyonu üzerinde iş birliği yapmaması durumunda beklenmedik durumları düşünmesini tavsiye etti. Ertesi gün aynı toplantıda, eski ABD temsilcisi Jane Harman, NASA’nın ileriye dönük olarak Rusya ile iş birliğinin nasıl görüneceğini düşünmesini tavsiye etti.
Diğer Bilim İş Birlikleri Risk Altında
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı nedeniyle belirsizlik yaşayan tek bilim alanı uzay araştırmaları değil. İşte gerginlik belirtileri gösteren diğer iki bilimsel iş birliği.
Nükleer füzyon: Güney Fransa’da, uluslararası bir fizikçi grubu, yıldızların çekirdeklerinde yaptığı gibi enerji üretmek için dünyanın en büyük plazma fiziği deneyi olacak ITER’i inşa ediyor. Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yedi ortak üye projeye öncülük ediyor ve deneyde kullanılan ekipmanı geliştiriyor. ITER organizasyonu 2 Mart’ta bir tweet’te, bunun “emsalsiz bir durum” olduğu için ITER üzerindeki etkilerinin ne olacağını henüz bilmiyor. — Liz Kruesi
Arktik araştırma: Arktik Konseyi 1996’da kurulduğundan beri, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri dahil sekiz tam üyesi, petrol sızıntısını temizleme planlarından bilimsel işbirliğine kadar konularda anlaşmalar yaparak 2022 de dahil olmak üzere Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesine yol açtı. . Savaşın bu iş birliği üzerinde veya Bering Denizi’ndeki ABD-Rusya ortak devriyeleri ve Rus sularından batık nükleer denizaltıları geri almak için bir AB-Rusya planı gibi diğer uluslararası Arktik çabalar üzerinde ne gibi etkileri olacağı henüz belli değil. — Carolyn Gramling
Yazan: İlknur YEŞİLYURT
REFERANS
How Russia’s war in Ukraine hinders space research and exploration. ScienceNews, Liz Kruesi. 3 Mart 2022.
Bir yanıt bırakın