Saçsızlık Kuramı ve Bilgi Paradoksu
Fizik kurallarına göre hiçbir bilgi yok kaybolmaz. Örneğin bir mektubu yaksanız dahi, çıkan dumanı ve ateşli külleri kuantum bilgisayarına koyarsanız mektupta ne yazdığı bilinebilir. Tabi bu kuramsal olarak mümkünse de gerçekte bunu yapmak neredeyse imkansıza yakın.
Bir karadeliği tanımlamak için birkaç parametre yeterlidir. Bunlar;
- Kütlesi
- Dönüş Yönü
- Ne kadar döndüğü yani açısal momentumu
- Ve elektrik yüküdür.
Buna saçsızlık kuramı ismi verilir. Bunun nedeni saçsız birine “kel” diyerek tanımlamak yeterliyken saçı olan biri için saç şekli rengi gibi birden fazla doneye gerek duyulmasıdır. Kara delikler de çok az bilgi ile tanımlanabildiği için bu ismi almıştır.
Bir kara delik Hawking ışıması ile kütle kaybederek tamamen buğralaştığında geriye kalan ışıma, sadece bu paramenlere bağlıdır. Yani kara deliğe bir kilogram demir ya da bir kilogram pamuk atılan çıkan ışımadan bunu anlayamayız. Bu da bilgi paradoksu dediğimiz paradoksu ortaya çıkarır. Kara deliğe giren isimlerin bilgilerini, buharlaşan ışımalar taşımaz. Dolaysıyla fizikteki bilginin korunmasına ters düşmektedir.
Bilginin korunması Hawking ışımasının ihlal etmesine farklı yaklaşımlar gelse de, bu paradoks günümüzde tam olarak çözüme ulaşmamıştır.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın