Satürn’ün Kaybolan Uydusu

Satürn’ün Kaybolan Uydusu

Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, Satürn’ün halkaları, 100 bin ila 200 bin yıl önce bir uydusunun dağılması ile meydana gelmiş. Bilim insanları daha önceleri Satürn’ün hakalarının Neptün gezegeninin etkisi ile oluştuğunu düşünüyorlardı. Fakat bu son çalışma durumun öyle olmadığını gösteriyor. Bu son çalışma ayrıca Satürn’ün dikkat çekici bir eğiminin nedenini de açıklamış oluyor. Araştırma Cassini uzay sondasının verilerinin yeni analizi ve bilgisayar simülasyonu ile elde edildi. Fakat bu bilginin doğruluğunu kesinleştirmek için Satürn’ün iç yapısının daha yakından incelenmesi gerekiyor. 

Satürn’ün ekvator ve yörünge düzlemi arasındaki 26,7 derecelik eğim, Satürn’ün Güneş etrafında dolanırken meydana gelemeyecek kadar büyüktür. Açısal momentumun korunma yasası bir gezegenin oluşum esnasında yörüngesinin 90 dereceye yakın olması gerektiğini ön görüyor. Yani bu eksen eğikliği daha sonradan oluşmuş olması gerekli. Bilim insanları uzun süre Satürn ile Neptün yörüngesinde gerçekleşen salınımdan dolayı böyle bir durumun gerçekleştiği fikri vardı. Fakat son çalışmalar, Satürn’ün daha önceleri büyük bir uyduya sahip olduğu ve bu uydunun 100 bin ila 200 bin yıl önce Satürne çok yaklaşmasından dolayı parçalandığı fikri kuvvetleniyor.

Satürn’ün Kaybolan Uydusu

Chrysalis” isimli bu uydunun büyük bir parçası gezegenin üstüne düşerken, geriye kalan kısımları Satürn’ün halkalarını oluşturmuş. Bu model hem Satürn’ün halkalarını hem de eksen eğikliğini açıklamış oluyor. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1400 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*