Kuzey Meksiko’da Bir Dağda Yaşayan Sedef Bitkisi (Graptopetalum paraguayense), Karaciğer Kanserine Çare Olabilir mi?
Karaciğer kanseri, dünya çapında kansere bağlı ölümlerin en yaygın üçüncü nedenidir.Hepatit veya siroz zeminde gelişen karaciğer tümörleri tedavisi yapılsa dahi tekrar nüksetme eğilimi göstermektedir. Hepatit B ve C ‘nin aşılama nedeniyle az görüldüğü Avrupa ve ABD de ise en sık neden kronik alkol tüketimine bağlı gelişen sirozdur.Karaciğer kanseri, kemoterapi ilaçlarına genellikle dirençli bir türdür. Sorafenib, bu hastalar için tek ilaçtır; ancak birçok yan etkisi vardır.Bu nedenle, alternatif tedavi yöntemleri araştırılmaya başlanmıştır.
Alternatif tedavi için yapılan araştırmalar, karşımıza sedef bitkisini (graptopetalum paraguayense) çıkarıyor. Peki bu bitkiyi tanıyor muyuz?
Kuzey Meksiko’ya özgü olan bu bitki evlerde sıklıkla sarkık formda ve süs bitkisi olarak kullanılıyor.Sukulent bir tür olan bu bitkinin yaprakları yaklaşık 10 cm çaplı rozet dizilimli, üçgen biçimli, etli, sivri uçlu, yassı ve 1.5 x 6 cm boyutlardadır. Yaprak rengi yanardönerdir; kuru, sıcak ve güneşli ortamlarda pembemsi-sarımsı, gölge ve soğukta mavimsi-gri renktedir.
Tayvan’ da yaygın olarak kullanılan bitkisel bir ilaç olan sedef bitkisi, yapılan birçok araştırma ile etkisini ortaya çıkarmıştır. Bu bitkinin ekstresi, karaciğer kanser hücrelerinde onko-proteinlerinin ekspresyonunu baskılamayı başardı.Ayrıca bitki ekstresindeki ana aktif bileşiğinin yapısının , Rhodiola rosea’dan (Altın kök olarak da bilinen Rhodiola rosea ,Kuzey Yarımkürenin çok soğuk ve dağlık bölgelerinde yetişen ve dam koruğu bitkisine benzeyen kalın yapraklı bir bitkidir) türetilen proantosiyanidin bileşiklerinin yapısına benzer olduğu bulundu. Proantosiyanidinlerin anti-kanser etkileri daha önceden yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.
Karaciğer kanseri olan bir sıçan modelinden alınan parça , sedef bitkisinin(graptopetalum paraguayense) ekstraktraları ile kanserli hücre sayısının azaldığı ve tümör büyümesini inhibe ettiğini göstermiştir. Bitki ektresinin içeriğindeki aktif bileşenlerinin karaciğeri koruyabildiği gözlenmiştir.Sedef bitkisinde bulunan bu bileşikler potansiyel terapötik etkilere sahip olduğunu ve karaciğer kanseri ya da sirozu olan hastalar da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabildiğini göstermiştir.
Hayalet bitki olarak da bilinen Sedef bitkisi , evlerimizde sadece süs olarak kalmayacağını bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmalar ile kanıtlamıştır.
Yazan: Rabia KUYTAK
Bir yanıt bırakın