Şeker Tadı Gerçekten Doyurucu mu?
Şeker tüketmesi şişmanlığa, diyabete ve kalp hastalığına yol açtığı uzun süredir bilimesine rağmen, yemekten vazgeçemiyoruz.
Peki neden şekerden vazgeçemiyoruz?
Şekerin doyuruculuğu üzerine çalışma yapan Viyana Üniversitesi çalışanı Kerstin Schweiger ve çalışma arkadaşları 18 ve 45 yaş arası 27 erkek ile bir deney gerçekleştirdi.
Deneyde katılımcılara yüzde onluk glikoz veya sakkarozlu şeker çözeltisi ya da bu iki şeker çözeltisi içerisine laktitol katılarak verildi. Verilen laktitol tatlı tat reseptörünün bir alt birimiyle birleşerek tatlı tadının hissedilmesini azaltıyor. Verilen tüm şeker türleri aynı enerji miktarına sahipti.
Katılıcıların şeker çözeltisini içtiklerinde ve iki saat geçtikten sonra beden sıcaklıkları ve kan şekerleri ölçüldü. İki saatlik bekleyişten sonra katılımcılara istedikleri şekilde kahvaltı yapabilecekleri belirtildi. Katılımcılardan Laktitol içeren sakkaroz içenlerin kahvaltı sırasında diğer katılımcılara yüzde 13 oranla daha fazla besin tükettiler. Bu da yaklaşık 100 kaderi daha fazla enerji aldıkları anlamına gelir. Ayırca laktitollü şeker tüketen gruptakilerin beden sıcaklığının diğer katılımcılara göre daha düşük olduğu ve iştah kesici hormon olan serptin hormonunun yoğunluğunun daha az olduğu görüldü. Oysa laktitollü ya da laktitolsüz glikoz çözeltisi içenlerde böyle bir fark oluşmadı.
Deney sonucuna göre sakkarozun enerji içeriğinden bağımsız olarak, tatlı tat reseptörü ile doyma hissini tetiklediği ortaya çıktı. Bu durumun glikozda neden olmadığını şimdilik bilmeyen araştırmacılar sakkaroz ile glikozun tat reseptörleri ile farklı bir etkileşim salmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. Bilim insanları şimdi ise tat reseptörleri ile doyma hissi arasındaki karmaşık yapıyı moleküler düzeyde açıklamaya çalışacaklar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın