Şempanzeler Sadece Bakarak Alet Kullanmayı Öğrenebiliyorlar

Şempanzeler Sadece Bakarak Alet Kullanmayı Öğrenebiliyorlar

İnsanoğlu durmaksızın gelişen, vermili ve gün geçtikçe karmaşık hale dönüşen bir kültüre sahip. Kümülatif kültür el süreç olarak adlandırılan bu süreç, bilginin nesilden nesile aktarma, genişletme ve kabullendirme yeteneğine dayanıyor. Peki bu birikimli kültürel süreç yalnız insanlara mı ait?

Şempanzeler Sadece Bakarak Alet Kullanmayı Öğrenebiliyorlar

Zürih Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı son çalışmada şempanzelerim de kültürel başarılar biriktirdiğini kanıtlıyor. Arazide çalışma yapan bilim insanları, azamiye kırılmış ve kırılmamış cevizler ve bu cevizleri kırmak için yakın şempanze topluluklarının kullandığı taşlardan bırakmışlar. 

Şempanzeler Sadece Bakarak Alet Kullanmayı Öğrenebiliyorlar

1 yılı aşkın süre incelemelerde şempanzelerin ilk cevizlere ve taşlara ilgi gösterdiği ardından taşları önemsediği görülmüş. Oysa 6 km uzaklıkta başka bir şempanze topluluğunun bu taşlar ile cevizleri kırdıkları biliniyor. Bu şempanzeler ile genetik akışın olduğu bilindiği için genetik bir eksikliğin olmadı biliniyor. 

Peki Bu Şempanzeler Neden Cevizleri Kırmıyor?

Bilim insanları bunun nedenin Nimba ormanında ceviz kırma yetisinin yok olmasının nedenin bölgede kırılacak çok fazla ceviz olamamsı düşünülüyor. Araştırmacılar yalnız hemcinslerine bakarak, giderek daha karmaşık bir hal alan alet kullanımın mümkün olduğu kanısındalar. Örneğin insanlar bilgi birikimini dil ile aktardığı biliniyor. Fakat bu çalışma ile şempanzelerin de kültürel süreçler için temel bileşenlere sahip olduğu ve bu olayın yalnız insana özgü olmadığı kanıtlanmış olunuyor. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1393 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*