Şempanzeler Yaralarını Böceklerle Tedavi Ediyorlar
Aslında uzun zamandır hayvanların kendi hastalıklarını ve yaralarını iyileştirmeye çalıştıkları biliniyor. Örneğin bazı maymun türleri hastalandıklarında, bilinçli bir şekilde acımsı bir tadı olan antibakteriyel şifalı bitkilerin yapraklarını çiğnedikleri görülmüştü.
Ya da bazı kemirgenler bu tür bitkiler ile yuvalarını kaplayarak yavrularını parazitlerden korumaya çalışıyorlar. En ilginç örneklerinden bir ise kırmızı önlü kahverengi lemurların (Eulemur rufifrons), kırkayak sıvıları ile bedenlerini ovmalarıdır.
En son örnek olarak; Max Planck Enstitüsü’nden Alessandra Mascaro ve çalışma arkadaşları, Gabun Loango Ulusal Parkı’nda 15 aydır izledikleri 45 şempanzede açık yaralarını uçan böcekler ile tedavi ettiği görüldü. Daha önceden insansı maymunlarda böyle bir davranış görülmemişti.
Şempanze uçan böcekleri havada yakaladıktan sonra ağızlarında çiğniyorlar ve ezilmiş böceği parmakları ile yaraya ovarak sürüyorlar. Daha sonra tekrar ağızlarına alıp tekrar yaraya sürüyorlar.
Şempanzeler sadece kendi yaralarını tedavi etmekle kalmıyor hemcinslerini de tedavi ediyor. Bazen bir bazense 2 tane şempanze yaralı şempanzeye yardım ediyor. Üstelik bu şempanzelerin akraba olması da şart değil. Bunu sosyal bir davranış olduğu için yaptıkları düşünülüyor.
Üttelik hayvanlarda “ilaç” konusunda önemli bir çalışma olan bu araştırma ilerletilmesi planlanıyor. Şempanzelerin hangi böcekleri kullanıldığı tam bilinmiyor fakat bu böceklerin iltihap önleyici ya da antiseptik madde içeren uçan böcekler olduğu düşünülüyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın