Siber (Sanal) Zorbalık ve Psikolojisi?

Siber (Sanal) Zorbalık ve Psikolojisi?

Siber zorbalık ya da sanal zorbalık, birey veya grup tarafından diğerlerine, bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla, düşmanlık ve korkutma amaçlı mesaj ve resimlerin kasıtlı ve düzenli bir şekilde gönderilmesidir.

Siber zorbalık bilgisayar ve cep telefonları aracılığıyla yapılmaktadır. İnternette zorbalık yapan kişi tarafından kurbanın kişisel web sitesine, sohbet odalarına, online duyuru panolarına; açık saçık, müstehcen, onur kırıcı, utandırıcı, iftira dolu mesaj ve postalar yollanmaktadır. Benzer şekilde düşmanlık taşıyan mesaj veya resimler kurbana cep telefonu aracılığıyla da gönderilmektedir.

Siber zorbalıktaki roller geleneksel akran zorbalığındaki rollerle benzerlik göstermektedir. Eziyet gören kişiye kurban, kurbana eziyet eden kişiye siber zorba denilmektedir. Bazen de kişi hem kurban, hem zorba rollerinde olabilmektedir. Bunun yanında bir de zorbalık olayına şahitlik eden kişiler vardır, bunlara da seyirciler denilmektedir.

Geleneksel ve siber zorbalık arasındaki bir diğer önemli fark, siber zorbalığın gizliliğidir. Siber kurban kendisini taciz eden kişinin kim olduğunu çoğu zaman bilmemektedir.

Siber (Sanal) Zorbalık ve Psikolojisi?

Zorbalık yapan kişi kurbanın kapı komşusu veya en yakın arkadaşı bile olabilmektedir. Bu nedenle de daha korkutucu ve etkileyicidir. Gizlilik saldırgana gerçek hayatta davranamayacağı kadar rahat davranma olanağı sağlamaktadır. Herhangi bir tepki alabileceği ya da izinin araştırılıp bulunabileceği korkusu olmadığı için saldırgan daha korkutucu ve taciz edici olmakta hatta başka bir karaktere veya kişiliğe bürünebilmektedir.

Çatışma, aktarım, sevgisizlik, anne figürü, kıskançlık, haset, yansıtma, rasyonalize etme, narsisistik zedelenmesi, bütünüyle kötü nesne, içselleştirilmiş nesne temsilcisi, sado-mazoşizm, toplum karşıtı davranış gibi bir çok psikolojik etken rol oynamaktadır siber zorbalık konusunda.

Günümüz internet kullanıcılarının birçoğu siber zorbalığa maruz kalmakta ve/veya uygulayıcısı olmaktadır. Bunun altında yatan nedenler arasında, cinsiyet ve yaş gibi demografik etkenler olmakla birlikte toplumda kabul görme, statü edinebilme, para kazanma, dikkat çekme gibi faktörler de bulunabilmektedir.

Yazan: Gözde ADIYAMAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*