
Sincaplar Çiftçi mi?
Yer sincapları, ömürlerini çoğunu tek başına futbol sahasından daha büyük yeraltı tünellerinde geçirirler. Yalnız yemek bulmak ve çiftleşmek için yer üstüne çıkarlar. Bu canlar bu tünelleri kazmak için çok fazla enerji harcıyorlar. Bu da onları avcılara karşı daha savunmasız kılıyor. Ayrıca bu kemirgenler çiftçileri de başımın belası. Tarlalarda kazdıkları tünellerle hasatlara zarar veriyorlar.
İyi de bu küçük canlılar neden bu kadar büyük tüneller kazıyor?
Çünkü bu kemirgenler, kazdıkları tünel boyunca karşılarına çıkan kök, gözde ve yabani otları yiyorlar. Fakat önüne çıkan her şeyi silip süpürmüyorlar. Aksine kök kırpma ve gübre mi yapıyorlar. Current Biology’de yayınlanan araştırmaya göre bu sincaplar, insan olmayan memelilerde ilk çiftçi örneği olduğunun kanıtı olduğunu öne sürüyor.
Nedir Bu Kök Kırpma ve Gübreleme?
Florida Üniversitesi’nden ekolog Jack Putz bir çalışma arkadaşları bu araştırmayı yapabilmek için kırsal alana giderek kapalı yeraltı tünellerinin bazı bölümlerini kazdılar. Bir broskop kamera kullanarak, kapalı tünellerin bölümlerini yanı sıra sincapların düzenli olarak kullandıkları bölümleri fotoğrafladılar.

Araştırma sonucuna göre bu kemirgenlerin, kökleri “bilerek” yalnız bir kısmını kemirdiği ve tüneller boyunca atık bırakarak toprağı gübrelediği görüldü. Sincaplar günlük kalorilerinin %20 sinden fazlasını kök mahsülünü, kök kırpma ve gübreleme yoluyla elde ediyor. Washington Üniversitesi’nden biyolog olan Stan Braudu da bu davranışı, bir mahsülü hasat ederken bir kısmını koruyarak bitkinin büyümesine izin verdiğini, bu yüzden de bir tür çiftçi olduğunu belirtiyor. Böceklerde çiftçiliği inceleyen Teksas Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Ultrich Mueller böyle düşünmüyor. “bir canlıya çiftçi demek için bundan daha fazlasına ihtiyacımız var” diyor. Fakat bu çalışma memeli davranışları hakkında yeni bilgiler verecek gibi gözüküyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın