Sinirlenince Beynimizde Neler Oluyor?
Sinirlenmek insanların altı duysundan birisi. Bu duygu genelikle bilinçli ürettiğimiz fakat fiziksel karşılığı olan bir dürtüdür. Fakat bu dürtü bazen çok ama çok büyük olabiliyor.
Bilinçli davranışlarımız için beynimizin serebral korteksini kullanırız. Fakat sinirlendiğimiz zaman beynin daha ilkel birimi olan ve farklı işleve sahip limbik sisteme geçiş yaparız. Korku ve öfke en ilkel güdülerden ikisi. Beynimiz genelikle bu duyuları kontrol altında tutmayı başarır. Ama bazı tehdit durumlarında ki bu gerçek bir tehdit de olmaya bilir, kendimizi koruma amacıyla sinir patlamsı yaşanabiliyor.
Limbik sistemde yer alan amigdala, duygusal anılarımızı kaydetmeye yarar. Aynı zamanda duygular ve ilkel güdüler yaratır. Bunun önde geleni de öfkedir. Bunun sebebi ilkel atalarımızdan bize miras kalan “savaş ya da kaç”tır. Bu olay atalarımız için ölüm kalım meselesi olsa da, günümüzde sadece iki seçeceğimiz yok. Fakat maalesef bu miras hala devam etmekte.
Problem çözümü amigdalaya kaldıysa genellikle savaşı seçiyor. Bu durumda iken sadece durup bir kaç kez derin nefes almanızı tavsiye ediyoruz. Aksi taktirde beynin uygar kısımlarını susturup, en ilkel birimlerine teslim oluyoruz.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın