Solucan Delikleri Nedir? (1/2)

Einstein Rosen Köprüleri

Solucan Delikleri Nedir? (1/2)

İnsanlık tarihinin büyük bir kısmında uzayın çok basit olduğunu düşündük. Eğer gezegen ve yıldızları çıkarsanız  bile hala kalan bir şey var. O boş sahnenin adı uzay ve orada. Einstein’ın izafiyet teorisi bunu değiştirdi. Uzay ve zaman o sahneyi beraber oluşturur ve her yerde aynı değiller. Sahnenin üzerindeki şeyler sahnenin kendisini etkileyebilir, uzatıp yamultabilir. Eğer eski sahne hareket etmeyen bir odun ise , Einstein’ın sahnesi daha çok su yatağı gibidir. Bu tür elastik alanlar eğilebilir ve belki yırtılıp tekrar dikilebilir ki bu da solucan deliklerini mümkün kılabilir.

Evrenimiz, solucan deliklerinin çok çok uzak noktaları neredeyse anında geçilecek ve ışık hızından bile daha hızlı seyahat etmenizi sağlayacak şekilde birbirine bağlayan, tam olarak doğru şekilde eğilmiş büyük yatay bir levha. Solucan deliklerini şu anlık sadece kağıt üstünde bulabiliyoruz. Genel izafiyet teorisi mümkün olabiliceklerini söylüyor, ama bu var olmak zorunda oldukları anlamına gelmez. Genel izafiyet matematiksel bir teori birçok mümkün cevabı olan denklemler serisi, ancak her matematik gerçekliği tanımlamaz. Ama teorik olarak mümkünler ve değişik türleri var.

Einstein Rosen Köprüleri

Teori edilen solucan deliklerinin ilk türleri  Einstein Rosen Köprüleriydi. Bütün kara delikleri sınırsız paralel evrenlere açılan bir tür geçit olarak tanımladılar. Boş uzay-zaman düzdür. Ama üstündeki objeler tarafından bükülürler. Eğer o objeyi sıkıştırırsak, etrafındaki uzay-zaman daha da bükülür. Nihayetinde uzay-zaman o kadar bükülür ki, çökerek kara deliğe dönüşmekten başka şansı kalmaz. Tek yönlü bir bariyer, her şeyin girebileceği fakat hiç bir‚ şeyin kaçamayacağı. Ancak burada belki de tekillik yoktur. Bir ihtimale göre olay ufkunun diğer tarafı yine bizim evrenimiz gibi gözükür. Ancak bizim evrenimizin ayna görüntüsü gibidir ve zaman tersine akar. Bizim evrenimizde objeler kara deliğin içine düşer. Tersine akan zamanın olduğu  paralel evrende ters dönmüş kara delik biraz ” Büyük Patlama ” daki gibi objeleri dışarı tükürür. Bunlara Beyaz Delik denir. Ama ne yazık ki Einstein Rosen Köprüleri aslında geçilemez. Karşı evrene geçmek sonsuz zaman sürer ve ortada koparlar. Eğer bir kara deliğe girerseniz beyaz delikten çıkan şeyler olmazsınız. Sadece ölü olursunuz. Yani evreni göz açıp kapayana kadar geçmek için insanlara değişik türde  bir solucan deliği gerek. Geçilebilir bir solucan deliği. 

Solucan Delikleri Nedir? (2/2)

Yazan: Eymen Duman

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

1 geri izleme / bildirim

  1. Solucan Delikleri Nedir ? (2/2) | Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*