Son 100 Yılın En Önemli Buluş ve Uygulamaları
Bilimin en önemli 10 uygulaması,
10) Güneş pilleri
Güneş pilleri, Güneşin neredeyse tükenmeyen ışınım enerjisini direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürürler.
Böylelikle hem ücretsiz hem temiz hem de yenilenebilir bir kaynağa sahip oluruz.
9) GPS ile konum belirleme.
GPS yani Küresel Konumlama Sistemi, Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir
8 ) Hücresel mobil radyo şebekeleri. (Cep telefonları)
7) Doğum kontrol hapları.
6) Cep telefonları ve televizyonlarda bulunan, likit kristal ekranlar.
Sıvı kristal ekran, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu floresan ekranların yerini almıştır.
5) Plastiğin keşfi.
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Yapılan araştırmalara göre yeryüzündeki petrolün sadece %4’lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmaktadır.
Her yerde plastik görmek mümkündür. Giydiğimiz kıyafetlerden ev malzemelerine ,otomobillerden oynadığımız oyuncaklara, seyrettiğimiz televizyonlardan kullandığımız bilgisayarlara, diş fırçasından dinlediğimiz CD’lere kadar her yerde plastikler vardır.
4) Entegre Devreler.
3) Antibiyotikler.
Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır.
Kelime anlamı ile “antibiyotik”, “hayata karşı” demektir.
Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
2) Petro kimyanın bulunup, geliştirilmesi.
Petro Kimya petrolden organik kimyasal ürünler sağlamak için kullanılan sanayi yöntemlerini bütün olarak anlatan terimdir. ilk ortaya çıkışı 1920 ile 1925 yılları arasıdır.
1) Aşılar.
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.
Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.
Bilimin en önemli 10 En Önemli Buluş
Bir yanıt bırakın