Sonraki Pandemi Nereden Çıkacak?

Sonraki Pandemi Nereden Çıkacak?

Koronavirüs pandemisi hayvanlardan insanlara bulaşan ilk virüs değil, sonuncusu da olmayacak. Doğa alanların azalması, yıpranması ve toplu hayvan yetiştiriciliğinden dolayı yavanlar ile inanlar arasındaki mesafe her geçen gün azalıyor. Bu durumda virüslerin hayvanlardan insanlara geçemesini kolaylaştırıyor. 

Bilindiği üzere bazı hayvanlar hastalık taşıyıcılar. Bunlar arasında yarasalar, kemirgenler ve kuşlar da var. Fakat bir bölgesel pandamı için 2 ana faktör gerekli.

Bunlar bir hastalık etkeninin o bölgedeki popülasyona uyum sağlayıp, etkin hale geldikten sonra hava veya deniz yoluyla diğer bölgelere yayılmasıdır. Bu koşulları görmek isteyen Sydney Üniversitesi’nden Michael Walsh ve çalışma arkadaşları, dünyadaki şehirleri ve bölgeleri 3 gruba ayırdılar. 

Sonraki Pandemi Nereden Çıkacak?

Gruplar

İlk olarak potansiyel rezervlerin çok olduğu, insan ve hayvanların iç içe yaşadığı yerleri belirlediler. Yabani hayvanların veya besi hayvanlarının, insanlarala bir araya geldiği yerleri sarı ile gösterdiler.

Hem besi hem de yabani hayvanların insanlar ile bir araya geldiği bölgeleri turuncu ile gösterdiler. 

İkinci aşamada bu yerlerdeki hangi bölgeleri sağlık siteminin yetersiz olduğuna baktılar.

Son olarakta bu bölgenin hangisinde küresel iletişim ağı yani, deniz veya hava yolu olduğuna bakıldı.

Sonuçlara göre dünyada en iyi uçuş trafiği olan yerlerin %40’ı turuncu renkte olduğu görüldü. Bu bölgelerin arasında ne öne çıkan yerlerse Çin’in güneyi ve Batı Hindistan’ın şehirleri oldu. Fakat Güney Amerika’nın sahil metropolleri ve Meksiko şehri de risk altında. Hatta Avrupa’da bile turuncu renkte şehirler mevcut. Bu turuncu şehirlerin %14-20’si kötü sağlık sistemine sahip. Bu durum en çok Güney ve Güneydoğu Asya’da, Afrika’nın sahra çölü bölgelerinde geçerli. Bu durumda bir çok küresel ağın ne kadar kötü bir vaziyete olduğunu gözler önüne seriyor. 

Araştırmayı yapan bilim insanları bir sonraki pandeminin nereden çıkacağını söylemek istemeselerde bir çok risk bölgesinin altını çiziyorlar. Çıkarılan bu harita pandeminin yayılışına bir önlem olabilir. Uzmanlar bu küresel trafiğin fazla olduğu risk bölgelerinin arasına bir bariyer konularak önlem alınabilir diyorlar.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*